Tragedija na Kornatu uzrokovana curenjem goriva iz helikoptera?

KAKO doznaje Novi tjednik, lokalni list koji izlazi na šibenskom području, tragedija na Velikom Kornatu dogodila se zbog curenja kerozina iz vojnog helikoptera Mi-8 MTV-1, iz kojeg je gorivo iscurilo po vatrogascima i zapalilo se.

Izvor Novog tjednika, osoba dobro upućena u istragu, tvrdi kako se kobnog 30. kolovoza u trenucima kada je vojni helikopter na požarište donosio "krušku" s vodom za gašenje vatre, dogodilo udar helikoptera u jednu stijenu pri čemu je došlo do oštećenja spremnika za gorivo iz kojeg je kerozin iscurio po vatrogascima.

"Neslužbeno doznajemo kako je nakon povratka helikoptera i iskrcaja kruške, možda uslijed teških vremenskih neprilika i vatre, došlo do kvara na motoru. Model ruskog vojnog helikoptera koji bi trebao biti predviđen za intervencije u najnepovoljnijim uvjetima, prema našem izvoru, nije mogao odoljeti jakom jugu te je pilot izgubio kontrolu nad letjelicom", piše Novi tjednik.

Isti izvor tvrdi kako je uslijed jakog naleta vjetra helikopter, koji se u tom trenutku nalazio pored vatrogasaca, udario o kamenu grotu koju je pri tom i odvalio.

Neslužbeno se doznaje da su vatrogasci koji su se kasnije našli na terenu, vidjeli ogromnu stijenu koju je mogao odvaliti samo jak udarac, na kojoj su još bili vidljivi tragovi boje helikoptera.

Svakako, uslijed udarca, navodi dalje, helikopter je najvjerojatnije slučajno ispustio kerozin iz spremnika za gorivo po vatrogascima na terenu. Nakon toga, je li zato što se vatra već bila dovoljno približila grupi, ili zato što je helikopter manevrirajući, elisom okrenuo požar prema grupi, vatrogasce je zahvatio plamen kojega je bilo nemoguće ugasiti.

Kerozin na njihovoj odjeći, navodno, te jaki vjetar bili su kombinacija u kojoj ne bi mnogo pomogla niti voda, da je bila pri ruci, piše Novi tjednik.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara