TREĆI SVJETSKI FORUM O VODAMA: SPRIJEČITI SVEOPĆE ZAGAĐENJE

Treći svjetski forum o vodama koji je u subotu i nedjelju u japanskom Tokyu okupio 101 ministra iz 96 zemalja završio je usvajanjem deklaracije u kojoj se od međunarodne zajednice traži da posveti iznimnu pažnju problemu vode i u kojoj se ističe odlučnost glede ispunjenja ciljeva u ovom tisućljeću.

"Neophodno je da svijet problemu vode hitno pokloni prioritet...jer je voda "pokretačka sila trajnog razvoja...i iskorijenjivanja siromaštva i gladi", kaže se u deklaraciji.

U deklaraciji se, u rješavanju problema vode, snažno poziva na nužnost "učinkovitog mobiliziranja svih izvora financiranja, javnih i privatnih, nacionalnih i međunarodnih". Iako se u deklaraciji spominje i pomoć nerazvijenim zemljama u prevladavanju problema vode, ona, u tom smislu, nudi vrlo malo konkretnih projekata.

U deklaraciji se propustilo spomenuti da je voda "pravo svakog čovjeka", kao što su to u studenom prošle godine isticali Ujedinjeni narodi, zbog čega je velika većina od 12.000 izaslanika izrazila svoje žaljenje. U deklaracija se također propustilo unijeti prijedlog francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o osnivanju svojevrsnog svjetskog opservatorija za vode koji bi nadgledao realizaciju ciljeva postavljenih na summitu u Johannesburgu. Tada je kao glavni cilj postavljena neophodnost da se do 2015. godine za pola smanji broj ljudi bez pitke i sanitarne vode .

Prihvaćena je, međutim, ideja bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Michela Camdessusa o decentralizaciji upravljanja vodama, a ministri su dali i snažnu potporu financiranja inovacija (modernizacija irigacijskih sustava, sustava za prikupljanje vode, uzgoj kultura otpornih na suše čime bi se štedjela voda...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozoravajući na sve strašnije posljedice poplava i suša, u deklaraciji se zagovara globalni pristup tim katastrofama, uključujući izgradnju rezervoara, brana i nasipa, regulaciju uporabe zemljišta, uspostavu sustava za predskazivanje prirodnih katastrofa.

No sve to, ističe se u deklaraciji, neće biti dovoljno ukoliko se svijet ozbiljno ne pozabavi sprečavanjem sveopćeg zagađenja i uništavanja prirode.

"Kako bi osigurali održivu opskrbu vodom dobre kvalitete, moramo zaštititi eko sustave koji vodu prirodno prikupljaju, filtriraju, skladiše i puštaju u prirodu, poput rijeka, močvara, šuma i tla", stoji u deklaraciji.

U njoj se stoga ističe da će međunarodna zajednica morati svoje "napore ponajprije usmjeriti na borbu protiv deforestacije, širenja pustinja i uništavanja zemljišta".

(Hina) vk sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara