Trgovinama koje ne poštuju zakon "ključ u bravu" do 30 dana

TRGOVINE koje inspektori zateknu da nedjeljom i blagdanom rade bez dozvole mogle bi biti zatvorene do 30 dana takva kazna predviđa se izmjenama Zakona o trgovini o kojima će Vlada raspravljati na sjednici u četvrtak.

Ključ u bravu takvim bi trgovinama na licu mjesta, ako ih uhvati u nezakonitom radu, mogao staviti gospodarski inspektor i to uz usmeno rješenje o zatvaranju.

S izmjenama koje se planiraju u Zakonu o trgovini novinare je danas upoznao potpredsjednik Vlade i šef Koordinacije za gospodarstvo Andrija Hebrang.

Izmijenjeni bi Zakon jasno propisao da nedjeljom i blagdanom ne može raditi veletrgovina i skladišta koja robu prodaju za gotovinu.

U te bi dane mogle raditi obiteljske trgovine koje prodaju pretežno prehrambene proizvode s tim da u njima isključivo rade članovi uže obitelji, dakle supružnici i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednom mjesečno mogle bi raditi prodavaonice do 200 metara četvornih neto površine koje za to dobiju rješenje.

Predložene izmjene lokalnoj bi samoupravi dopustile da odluči o radu kioska, benzinskih postaja i pekarnica izvan radnog vremena.

Na popisu izmjena našao se i prijedlog Ministarstva mora koji bi u turističkim područjima omogućio rad većeg broja trgovina.

Naime, po tom prijedlogu u turističkim bi zonama mogle raditi prodavaonice s pretežito prehrambenim proizvodima, suvenirima, odjećom, obućom, kozmetikom, ljekarnice i sl.

Potpredsjednik Hebrang potvrdio je da će se Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom pripojiti i Hrvatski fond za privatizaciju.

Te dvije institucije još djeluju samostalno dok se ne uredi način na koji će se službe Fonda pripojiti Uredu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara