Trump optužio migrante za rast kriminala u Njemačkoj

Trump optužio migrante za rast kriminala u Njemačkoj
Foto: EPA

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump optužio je migrante u Europi za, kako je netočno napisao, rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva, a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika pogreška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak milijunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!" napisao je Trump u tweetu.

1.6 milijuna migranata

U Njemačkoj se, međutim, kriminal, prema službenim podacima, dramatično smanjio. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca izvijestilo da je u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 milijuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

U Njemačku je od 2014. došlo više od 1,6 milijuna migranata, većinom muslimana bježeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku.

Merkel je na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila, a spor oko migranata doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Merkel je u ponedjeljak pristala da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama, kako je zatražio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz CSU-a, koji je rekao da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara