Trump svoju bivšu pomoćnicu nazvao "psetom"

Trump svoju bivšu pomoćnicu nazvao "psetom"
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je svoju bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući Omarosu Manigault Newman nazvao "psetom", pošto je nastavila javno objavljivati snimke nastale dok je s njim surađivala.

Njihova je svađa eskalirala po objavljivanju knjige Unhinged (Poremećen) u kojoj Manigault Newman opisuje godinu dana rada u Bijeloj kući.

Manigault Newman je bila među istaknutijim pristašama republikanskog predsjednika, a iz Bijele kuće otpuštena je prošlog prosinca. 

Ovih dana objavila je audiosnimku na kojoj je šef osoblja Bijele kuće John Kelly otpušta, kao i snimku poziva s Trumpom na kojoj on govori da s time nije upoznat.

U utorak je CBS News objavio novu snimku, za koju je rečeno da je neprovjerena, gdje se mogu čuti Manigault Newman i nekoliko Trumpovih pomoćnika u predsjedničkoj kampanji u listopadu 2016. kako raspravljaju o mogućnosti pojavljivanja isječka iz serije Pripravnik u kojem Trump koristi neke rasne epitete.

CBS Corp, matično poduzeće CBS Newsa, posjeduje nakladničku kuću Simon i Shuster koja je objavila knjigu Manigault Newman. 

Trump je u ponedjeljak porekao postojanje takve snimke, citirajući Marka Burnetta, producenta Pripravnika. Neki od pomoćnika kampanje koji se navodno čuju na snimci također su opovrgnuli postojanje tog razgovora.

Žestoke kritike

U svojoj objavi na Twitteru Trump je pohvalio generala Kellyja zato što je "brzo otpustio to pseto".

Kritičari su osudili Trumpa zbog rasističkih i seksističkih tonova.

"Predsjednik SAD-a naziva crnkinju psetom? ... Kako se usuđuje bilo koga nazvati psetom?" rekla je za CNN Frederica Wilson, zastupnica demokrata.

Kellyanne Conway, viša savjetnica u Bijeloj kući, nije izravno odgovorila na pitanje o prikladnosti Trumpova izbora riječi, ali je za Fox News rekla da nikada nije čula Trumpa da "iznosi rasističke klevete o nekome".

Trump je angažirao Manigault Newman kao direktoricu komunikacija (Ureda za odnose s javnošću u Bijeloj kući).

Manigault Newman poriče mogućnost da bi snosila pravne posljedice zbog snimanja razgovora. U ponedjeljak je kazala MSNBC-ju da će, ako je to zatraže, dati svoje snimke vladinoj agenciji koja istražuje navodne ruske uplive u američke predsjedničke izbore i moguć utjecaj na Trumpovu kampanju.

Rusija je odbacila optužbe o upletanju u izbore, a Trump je tu istragu nazvao lovom na vještice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara