Tvrtka s Novog Zelanda uvodi četverodnevni radni tjedan

Tvrtka s Novog Zelanda uvodi četverodnevni radni tjedan
Screenshot: YouTube/Perpetual Guardian

JEDNA novozelandska tvrtka planira uvesti radni tjedan od četiri dana koji bi bio plaćen kao onaj od pet dana.

Eksperiment tvrtke Perpetual Guardian pokazao se uspješnim jer su svi zaposleni pokazali veću produktivnost, manju razinu stresa i bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života, piše britanski The Guardian.

 

78 posto radnika je zadovoljno

Više od 240 zaposlenika tvrtke koja se bavi građevinskim planiranjem i nekretninama bilo je plaćeno kao da rade pet dana u tjednu od početka ožujka do kraja travnja. Procjenu uspješnosti proveli su vanjski ocjenjivači.

Rezultati su bili odlični - 78 posto radnika reklo je da se osjeća mnogo bolje i da bolje kontrolira odnos poslovnog i privatnog života.

"Ovo je samo teorija, nešto što smo željeli isprobati kako bismo stvorili bolje okruženje za naš tim", rekao je izvršni direktor Andrew Barnes.

"Proračun ostaje jednak, a druženje s djecom dobiva dan više"

Prošle je godine institut s Novog Zelanda obnovio pozive za provedbu četverodnevnog radnog tjedna, navevši kako će to pomoći u balansiranju raspodjele posla i fokusiranja na kvalitetniji rad u kraćem vremenu.

S druge strane, jedan dom za starije i nemoćne u Švedskoj proveo je šestosatni radni dan. Prednosti su bile smanjenje bolovanja za 10 posto i veće zadovoljstvo poslom, no ukupni porast troškova bio je 20 posto.

Kirsten Taylor, menadžerica Perpetual Guardiana, bila je presretna kad je doznala za ovaj eksperiment.

"Reagirala sam prilično emotivno jer sam samohrana majka malenog sina. Znati da možeš zadržati svoj proračun jednakim i imati dodatan dan za druženje sa svojim djetetom, to je jednostavno nevjerojatno", zaključila je Taylor.

"Dopustite svojim radnicima da budu dobri kao što mogu biti"

Izvršni direktor Barnes nada se da će zaposlenici dodatni dan iskoristiti za obitelj i hobije te se više usredotočiti na četiri dana koja će provoditi na poslu.

"Neke od obiteljskih i životnih obaveza dosad su se obavljale u uredima. Ako ljudima date priliku da budu dobri kao što mogu biti izvan ureda, dobit ćete bolju izvedbu na poslu. U tome je cijela poanta ovoga", zaključio je Barnes.

Hoće li i ostale tvrtke u Novom Zelandu slijediti ovaj primjer, ostaje tek vidjeti. Novozelanđani u prosjeku rade 1752 sata godišnje.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara