Bivši direktor Hypo Leasinga: Čuo sam da je Sanader uzeo proviziju, Kulterer mu je dao žutu kuvertu!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"OVO JE jedan od svjedoka na kakve smo navikli na ovom suđenju", kazao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera, nakon što je na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio Drago Vidaković. Bivši direktor Hypo Leasinga Hrvatska, koji s Hypo bankom surađuje od 1994. godine, potvrdio je da je čuo da je Sanader primio proviziju zbog koje ga se tereti za ratno profiterstvo.

> Kronologija Vidakovićevog svjedočenja

Vidaković je u svom iskazu kazao kako su svi u Hypovom internacionalnom uredu u Klagenfurtu pričali o tome da je Sanaderu obećana promocija. No, nije znao kazati od koga je točno čuo tu informaciju, koju je zapravo prezentirao kao uredski trač. Znatno konkretniji je dio Vidakovićeve priče u kojem je svjedočio o susretu između Sanadera i Wolfganga Kulterera, direktora Hypo banke, koji se prema njegovim riječima dogodio u siječnju 1995. godine u Austriji.

Sanader od Kulterera dobio žutu kuvertu, s njim bila i supruga?

"Sjedio sam u svom parkiranom automobilu i pripremao neku dokumentaciju prije ulaska u ured. Iz zgrade Hypo Leasinga izašao je Kulterer, a Sanader ga je dočekao na parkiralištu. Pozdravili su se i Kulterer je Sanaderu predao žutu kuvertu A5 formata", posvjedočio je Vidaković, dodavši da je susret bio vrlo kratak i da su se odmah razišli. Također je posvjedočio da je Sanader bio u crnom džipu marke Mercedes, te da je s njim bila "crnokosa žena korpulentnije građe".

Radi se o očitoj aluziju na Sanaderovu suprugu Mirjanu. Međutim, na direktno pitanje Sanaderovog odvjetnika Prodanovića, Vidaković je odgovorio da nju nije prepoznao. Sanadera je, tvrdi poznavao, jer je bivši šef HDZ-a bio javna osoba. Podsjećamo, radi se o početku 1995. godine kada je Sanader bio zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića i nije bio pretjerano poznat javnosti.

Indicije, a ne dokazi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodanović je novinarima nakon ročišta kazao kako mu je žao što nije smio ispitivati Vidakovića o detaljima njegovog ranijeg iskaza pred Uskokom. A taj se iskaz u nekim detaljima drastično razlikuje od današnjeg svjedočenja. U svom je iskazu Vidaković navodno imenovao Mirjanu Sanader, te kazao da je Sanader prilikom susreta s Kultererom vozio službeni automobil Ministarstva vanjskih poslova.

"Obrana smatra da ovaj svjedok nije vjerodostojan. On je sve lijepo ispričao, ali ništa od toga se ne može konkretno provjeriti. Svima koji su vidjeli današnje svjedočenje je jasno da Vidaković nije govorio istinu", kaže Prodanović.

Sanader Vidakoviću: Jeste li rekli da ste riješili svoj problem s Bajićem?

Očito je da Sanaderova obrana smatra kako je Vidaković postigao svojevrsni dogovor s DORH-om. Na to je aludirao i sam Sanader, kada je Vidakovića pitao je li točno da je u jednom društvu nedavno rekao da je "riješio svoj problem s Bajićem". Odgovor je, naravno, bio negativan. Naime, Vidaković je i sam pod istragom, što je i priznao. Tereti ga se da je hrvatski Hypo Leasing oštetio za 18,5 milijuna kuna.

Obrani je stoga vrlo zanimljiva činjenica da se Vidaković sam javio Uskoku nakon što je, kako tvrdi, za optužbe protiv Sanadera saznao iz medija. Međutim, Vidaković se Tamari Laptoš dopisom javio mjesecima nakon što se počelo pisati o Sanaderovom slučaju. Na direktno Sanaderovo pitanje zašto se tužiteljstvu nije javio na proljeće, kada su krenuli medijski napisi o ratnom profiterstvu, Vidakoviću je izletjelo: "Tada se još nije pisalo o mom slučaju".

Turudić međutim nije dopustio da ovaj odgovor uđe u zapisnik, s obzirom da smatra da je svjedok pogrešno shvatio što ga se pita. "Možda nije pogriješio, možda je po Freudu", dobacio je Prodanović, koji je uložio prigovor na odluku da se ovaj detalj ne unese u zapisnik, kao i na istinitost cjelokupnog Vidakovićevog svjedočenja.

"Svjedok se bolje sjeća događaja otprije 17 godina neko recentnih. Jako dobro pamti samo one dijelove koje terete optuženika, dok se nekih kojih bi se morao sjećati niti sjeća niti o njima želi govoriti", kazao je Prodanović ulažući prigovor, pri čemu se referirao i na Vidakovićev odgovor na pitanje što je radio prije 1990. godine, a na koji je odgovorio tek tvrdnjom da je "bio vani".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara