U Dubrovniku počela dvodnevna konvencija HVIDR-e

U DUBROVNIKU je danas počela dvodnevna konvencija udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-e), na kojoj sudjeluju predstavnici svih županijskih organizacije HVIDRe, na čelu s predsjednikom te udruge Damirom Varaždincem.

Razgovarat će se o dvadesetak tema, među kojima o socijalnom i pravnom položaju vojnih invalida Domovinskog rata, o problemima zapošljavanja invalida, o financiranju HVIDR-e te o odnosu prema Domovinskom ratu i suradnji s Haaškim sudom.

"Želimo raspravljati o pravima invalida i stradalnika Domovinskog rata, jer su ta prava sada umanjena i do 50 posto za određene skupine populacije, te želimo skrenuti pozornost hrvatskoj javnosti da HVIDR-a neće dopustiti daljnje ponižavanje hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, ovako kako to radi aktualna vlast", rekao je na početku skupa predsjednik HVIDR-e Damir Varaždinac.

Izrazio je i nezadovoljstvo odnosom Ministarstva hrvatskih branitelja i aktualnog ministra Ivice Pančića prema HVIDR-i.

Naime, ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić prije mjesec dana izjavio je kako HVIDR-a neće dobiti ni kune iz Ministarstva ako se ne izjasni o poštivanju pravne države, te da (HVIDR-a) nije potpisala Sporazum koji su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Ministarstvo branitelja potpisali u ožujku 2001.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući to predsjednik HVIDR-e Varaždinac tada je izjavio kako HVIDR-a neće potpisati taj Sporazum jer je on bez konkretnog sadržaja, da ne obvezuje nikoga te da se od HVIDR-e traži politička podobnost. Ocijenio je i da ministar Pančić uskraćivanjem novca želi ugasiti HVIDR-u.

Predsjednik HVIDR-e na današnjem skupu naglasio je i da je vladajuća koalicija "pod krinkom veće pravednosti donijela Zakon o hrvatskim braniteljima, čime im je ukinula većinu statusnih i materijalnih prava".

HVIDR-a je još prije od Ustavnog suda RH zatražila ocjenu ustavnosti toga Zakona.

Sudionike današnjeg skupa u Dubrovniku pozdravili su predsjednik dubrovačke podružnice HVIDR-e Mladen Jurković, podžupan dubrovačko-neretvanski Vedran Leleković i zamjenik dubrovčake gradonačelnice Frano Matušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara