U EU jedino je Bugarska siromašnija od Hrvatske, čak i Rumunjska nas je prestigla

U EU jedino je Bugarska siromašnija od Hrvatske, čak i Rumunjska nas je prestigla
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

NAJNOVIJI podaci Eurostata za 2017. godinu potvrđuju da je Hrvatska i službeno siromašnija od Rumunjske, tako da sada čekamo da nas prestigne i Bugarska, pa da postanemo najsiromašnija zemlja članica Europske unije.

Prema stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) kojom se mjeri materijalno bogatstvo kućanstava, Hrvatska se nalazi na 61 posto prosjeka Europske unije. Ispod nas je jedino Bugarska koja je na 55 posto, a iznad su sve ostale zemlje.

> Česima smo se rugali, a onda smo mi postali ruglo. Hvala HDZ-u i SDP-u na tome

Rumunjska, nekad vrlo siromašna zemlja, sada je ispred Hrvatske, na 68 posto prosjeka, a iznad je i Mađarska koja je na 63 posto.

Pogledajte kako je Kolinda obećala da će Hrvatska biti najbogatija zemlja

Susjedna Slovenija nalazi se na 77 posto prosjeka. Daleko je odmakla i Češka koja je na 80 posto prosjeka EU po stvarnoj individualnoj potrošnji, te je prestigla i neke stare članice poput Grčke koja je na 77 posto.

Od bivših komunističkih zemalja najdalje je odmakla Litva koja je na 88 posto prosjeka EU.

Iznad prosjeka EU nalazi se grupa zemalja koju predvodi Luksemburg koji je prema stvarnoj individualnoj potrošnji na 130 posto prosjeka EU, a slijede Njemačka (122 posto), Austrija (118 posto), Velika Britanija (114 posto)...

Eurostat prati i neke zemlje koje su izvan EU pa tako možemo vidjeti da je i Turska iznad Hrvatske gdje je stvarna individualna potrošnja na 68 posto prosjeka EU.

Crna Gora nam je vrlo blizu te se nalazi na 57 posto prosjeka, dok je Srbija na 46 posto prosjeka EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara