U HSS-u predstavljen prijedlog zakona o hrani, označavanje GMO-a

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić danas je u HSS-u na okruglom stolu predstavio prijedlog zakona o hrani, koji će, kako je rekao, zaštiti prava i interese potrošača, interes Hrvatske na međunarodnom tržištu te stvoriti sustav provjera i kontrole domaće i uvozne hrane.

Pankretić je rekao da se zakon ´kuhao´ godinu i pol dana te da je usklađen s propisima europskih i međunarodnih organizacija - WTO-om i EU. Zakonom se predlaže osnivanje Agencije za hranu, koja će objediniti inspekcijsku službu i analizu rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da sada za kontrolu hrane industrija godišnje izdvaja čak oko 130 milijuna kuna. Previše je laboratorija za iste vrste analiza, dok za neke analize uopće nisu osposobljeni, a sanitarna i veterinarska inspekcija preklapaju svoju nadležnost, rekao je Pankretić. Važnim je istaknuo što predloženi zakon o hrani rješava problematiku hrane koja sadrži genetski modificirane organizme (GMO). U prijedlogu zakona, hrana s GMO kao i stočna hrana koja sadrži GMO morat će biti obavezno označena rečenicom - ´ovaj proizvod potječe od GMO´. Time će prvi put kupac u Hrvatskoj znati da kupuje hranu koja sadrži GMO.

 U zakonu se ta hrana zove ´nova hrana´ i njeno stavljanje na tržište morat će dopustiti nadležne institucije, rekao je Pankretić. Predsjednica najveće nevladine ekološke udruge Zelene akcije Jagoda Munić rekla je da je ta udruga bila uključena u izradu zakona o hrani i da je taj zakon primjer uspješne suradnje Ministarstva i nevladinih udruga. Munić je zadovoljna da je Ministarstvo usvojilo prijedlog Zelene akcije o obaveznom označavanju hrane koja sadrži GMO. Damir Kovačić iz zagrebačkog Agronomskog fakulteta podsjetio je da se zakonom traži obavezno označavanje tradicionalne poljoprivredne proizvodnje, a još nemamo niti propisane uvjete za proizvodnju takve hrane. Stjepan Škrapac iz zagrebačkog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo upitao je ministra zašto se GMO ´skriva´ pod pojmom - nova hrana što na neki način potrošaču zvuči prihvatljivije i ´pripitomljava´ ga na tu hranu. Pankretić je odgovorio da se na taj način ta problematika rješava u zemljama EU, te da je pojam ´nova hrana´ širi pojam koji uključuje i hranu koja sadrži GMO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara