PAD VOJNOG HELIKOPTERA

U Krstičevićevom mandatu poginula su tri hrvatska vojnika, a 12 ih je ranjeno

U Krstičevićevom mandatu poginula su tri hrvatska vojnika, a 12 ih je ranjeno
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"OBAVJEŠTAVAMO vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11.06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", objavila je danas policija u šturom priopćenju.

U padu Kiowe poginuo pilot, za drugim vojnikom se još traga

Ispostavilo se da je u more pao vojni helikopter Kiowa Warrior u kojem su bile dvije osobe. Poginuo je pilot, a za drugom osobom se traga.

>> Kod Zlarina pao vojni helikopter, poginuo pilot, traje potraga za drugim pilotom

MORH je u 14.30 održao izvanrednu presicu zbog pada helikoptera kod Zlarina, a javnosti su se obratili ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS-a RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. 

"Razlog pada je za sada neutvrđen", rekao je, između ostalog, ministar Krstičević.

Neadekvatna oprema?

Jedan od mogućih razloga pada je neodgovarajuća oprema za spomenuti helikopter, o čemu je neposredno nakon nesreće pisao Index. Naime, Kiowa nije imao opremu za more, a na to se svojevremeno u intervjuu osvrnuo i general Michael Križanec, aktualni zapovjednik HRZ-a. Tada mu je postavljeno pitanje o rizicima, uz pojašnjenje da je riječ o jednomotornom helikopteru i da bi moglo biti problema s letovima iznad mora.

>> MORH-ov Kiowa nije imao opremu za more, za rizik znaju već četiri godine

"Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja", rekao je 2016. Križanec, dodajući da razumije da netko tko komercijalno vozi putnike mora imati dva motora i nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu. 

Zataškavanje prevrtanja oklopnjaka

U svakom slučaju, ovo nije prva nesreća u Krstičevićevom ministarskom mandatu u kojoj su stradali hrvatski vojnici pa podsjećamo i na one prethodne.

Index je u listopadu 2018. otkrio da je MORH svojedobno zataškao da je na jednoj vojnoj vježbi ozlijeđeno osam vojnika. 

>> Imamo tajni dokument: Na vojnoj vježbi ozlijeđeno 8 vojnika, MORH sve zataškao

Na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina jedna se Patria prevrnula, a osam vojnika i dočasnika je ozlijeđeno. Oklopnjak je uništen. Ministarstvo obrane, koje u mandatu Damira Krstičevića ne propušta nijednu priliku da se pohvali, skoro godinu dana nije informiralo javnost o tom incidentu.

"Prevrnuli su se na potpuno ravnom dijelu poligona. To se ne bi dogodilo da je vozilo bilo ispravno", rekao je Indexov izvor iz Hrvatske vojske koji je i sam svjedočio nesreći.

"Vojnike su izvlačili skoro sat vremena, čuli su se vriskovi i zapomaganja"

"Bilo je strašno. Patria se prevrnula, desantni dio bio je potpuno uništen, kao i oružna stanica. Rampa se nije mogla otvoriti, kao ni prinudni izlaz. Vojnike su iz BOV-a izvlačili skoro sat. Cijelo to vrijeme iz Patrije su se čuli vriskovi i zapomaganja", ispričao je naš izvor koji je Indexu dostavio i prvo izvješće o nesreći na poligonu Crvena zemlja. 

Uz ostalo, u dokumentu koji nam je dostavljen stoji i da je osam ozlijeđenih vojnika prebačeno u kninsku bolnicu. No, kako je kazao naš izvor, barem jedan vojnik iz Patrije teško je ozlijeđen. "Završio je u Splitu na operaciji moždane ovojnice", rekao nam je. Kako god bilo, MORH ni tada ni o čemu nije obavijestio javnost, sve dok mediji nisu otkrili i taj skandal.

Smrtonosni napad na hrvatske vojnike u Afganistanu

Ljetos je pak u Afganistanu poginuo hrvatski vojnik Josip Briški, dok su dvojica njegovih kolega ranjeni. 

>> Talibani napali hrvatske vojnike u Afganistanu, jedan poginuo, dvojica ranjena

“Rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom vlade, oni su upoznati s ovim događajima", izvijestio je ministar Krstičević na konferenciji za medije.

Ubrzo je objavljeno da je teško ozlijeđeni vojnik preminuo. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, rođenom 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Njegovi kolege koji su ranjeni u međuvremenu se dobro oporavljaju.

Teška prometna nesreća u Kninu, stradali vojnici koji su trebali biti u vojarni

Tu je i prometna nesreća u Kninu iz listopada prošle godine, u kojoj je stradalo troje ljudi. Svi koji su bili u automobilu su pripadnici Hrvatske vojske iz vojarne 4. gardijska brigada Pauci u Kninu. Troje vojnika su pripadnici Gardijske mehanizirane brigade. 

>> Mladić poginuo u Kninu i pijana vozačica su vojnici. Trebali su biti u vojarni

Nesreću je skrivila 24-godišnja vojnikinja iz Zagreba, čiji je identitet poznat redakciji Indexa. Ona je prošle godine kao dragovoljna ročnica stupila u Hrvatsku vojsku te se nakon toga u njoj zadržala. Poginuo je 28-godišnji vojnik iz Imotskog, čiji je identitet također poznat redakciji Indexa. Bio je suprug i otac malene bebe. Treći u autu je bio 23-godišnji vojnik koji je lakše ozlijeđen.

Indexu su iz MORH-a potvrdili da su sve troje sudionika nesreće pripadnici Hrvatske vojske. Kako su poručili, bez dozvole su napustili vojarnu u Kninu, zbog čega su protiv vojnikinje koja je pod utjecajem alkohola izazvala nesreću i preživjelog suvozača pokrenuli stegovni postupak. 

Krstičevićeve afere

U svakom slučaju, smrtonosnih nesreća nije manjkalo u mandatu Damira Krstičevića. U nekoj razvijenoj demokraciji bi ministar obrane podnio ili barem ponudio ostavku iz moralnih razloga, što Krstičeviću ne pada na pamet. 

>> Pobjednička Hrvatska vojska - od lova na vepra do premlaćivanja umirovljenika

No, ako ga sve njegove afere nisu na to potaknule, vjerojatno neće ni najnovija smrt hrvatskog pilota.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara