U Srbiji zbog gripe produljeni zimski školski praznici

U Srbiji zbog gripe produljeni zimski školski praznici
Ilustracija: Sanjin Strukić/PIXSELL

ŠKOLSKI praznici na cijelom području Srbije produljeni su do 24. veljače zbog epidemiološke situacije izazvane sezonskim virusom gripe, potvrđeno je danas nakon što je dan ranije pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odlučio privremeno obustaviti rad vrtića i škola u Vojvodini do 21. veljače.

Odluka srpskog Ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja donesena je "u cilju prevencije širenja gripe u populaciji djece i mladih, a na temelju aktualnih epidemioloških podataka resornih organa i tijela i službi", navedeno je u priopćenju.

>> Proglašena epidemija gripe u Srbiji, gotovo 24 tisuće oboljelih

Ranije danas Ministarstvo zdravstva preporučilo je Ministarstvu obrazovanja da zimske školske praznike produlji do 21. veljače kako bi se smanjilo širenje virusa gripe. Škole počinju s radom 24. veljače. 

Zaražene 22.000 ljudi

Respiratorne infekcije su se od početka godine pojavile kod više od 22.000 stanovnika Srbije, a podaci nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" pokazuju da najmanje 100 osoba svakog tjedna dobije virus gripe.

Zamjenica ravnatelja te bolnice Darija Kisić Tepavčević izjavila je za Radio-televiziju Srbije kako je "stručno opravdana" odluka da produljenje školskih praznika potraje kao "objedinjena mjera na razini čitave zemlje". Po njezinim riječima, broj oboljelih od gripe pada u središnjoj Srbiji, ali raste u Vojvodini, posebno kod djece školskog uzrasta. 

Epidemija gripe ranije je proglašena na području Beograda i u još tri okruga u Srbiji, a u prvih pet tjedana su, prema službenim podacima, preminule najmanje dvije osobe. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara