Proglašena epidemija gripe u Srbiji, gotovo 24 tisuće oboljelih

Proglašena epidemija gripe u Srbiji, gotovo 24 tisuće oboljelih
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

NA PODRUČJU Beograda te u još tri administrativna okruga Srbije u ponedjeljak je proglašena epidemija sezonske gripe, ali dužnosnici upozoravaju da epidemiološki podaci o broju zaraženih nisu u potpunosti realni jer je u tijeku školski raspust.

"U razdoblju smo kada je raspust, što će sigurno usporiti daljnji tok kretanja respiratornih infekcija", rekla je za Radio-televiziju Srbije Darija Kisić Tepavčević iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", ali nije mogla odgovoriti na pitanje o tome hoće li školski raspust biti produljen.

Srpski ministar znanosti i obrazovanja Miladin Šarčević rekao je da se stanje prati na dnevnoj razini te da će kolegij Ministarstva u suradnji s Institutom "Batut" donijeti odluku hoće li raspust zbog gripe potrajati dulje i do kada, s obzirom na to da učenici u Vojvodini i na teritoriju središnje Srbije nisu u isto vrijeme započeli zimski odmor.

Prijavljeno je najmanje 23.650 slučajeva oboljenja od gripe

Osim na području Beograda i 17 općina koje mu pripadaju, epidemija gripe proglašena je još u Mačvanskom, Timočkom te Zlatiborskom okrugu.

Prema posljednjim službenim podacima Instituta, u petom tjednu 2020. godine prijavljeno je najmanje 23.650 slučajeva oboljenja sličnih gripi, "uz visok intenzitet aktivnosti virusa i široku geografsku zastupljenost", a najviše slučajeva bilo je u starosnoj dobi od pet do 14 godina.

Slučajevi gripe prijavljeni su na cijelom području Srbije, uključujući i sjeverni dio Kosova, za koji se podaci statistički zbrajaju kao za teritorij Srbije, a do sada su službeno zabilježena najmanje dva smrtna slučaja, s tim da je obrada podataka iz cijele Srbije za šesti tjedan ove godine u tijeku.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara