U Veroni završava Međunarodni pojoprivredni sajam

U Veroni danas završava 105. međunarodni poljoprivredni sajam ´Fieragricola Agrifood 2003.´, posvećen proizvodnji i preradi hrane, na kojemu je sudjelovalo 800 tvrtki iz 29 država, a Hrvatsku je predstavljala Hrvatska gospodarska komora Županijska gospodarska komora iz Rijeke, tvrtka ´Cea Trade´ iz Buja i primorskogoranska županijska Turistička zajednica (TZ).

Sajam u Veroni danas službeno posjećuje i izaslanstvo Pule.

Osim o novim tehnologijama i inovacijama u poljodjelstvu, posebice u vrtlarstvu i voćarstvu, proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane i sve raširenijem seoskom turizmu, znanstvenici i stručnjaci govorili su o sve manjem uzgoju žitarica u svijetu.

Već tri godine proizvodnja žitarica u svijetu smanjuje se za 30-ak milijuna tona na godinu, pa se mnoge države koriste svojim zalihama žita, koje su najniže u posljednjih 20 godina, istaknuto je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najčešći uzrok smanjene proizvodnje žita istaknuta je zabrinjavajuće smanjena količina pitke vode, te klimatske promjene zbog porasta temperature na Zemlji.

Istodobno je svake godine na svijetu oko 77 milijuna ljudi više.

Države Europske unije zasad su najstabilniji proizvođači žita, a zahvaljujući novim članicama, još će više ojačati svoj položaj na svjetskom tržištu, zaključeno je na Poljoprivrednom sajmu u Veroni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara