Udruga poslodavaca: Nadamo se da će pad BDP-a biti manji od 9 posto

Udruga poslodavaca: Nadamo se da će pad BDP-a biti manji od 9 posto
Foto: Igor Kralj/Pixsell

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA komentirala je objavu novih ekonomskih prognoza MMF-a.

U priopćenju podsjećaju kako je Gita Gopinath, glavna ekonomistica i voditeljica odjela istraživanja pri MMF-u, iznijela reviziju ekonomskih prognoza MMF-a iz siječnja te najavila očekivani pad globalnog gospodarstva u 2020. u iznosu od 3,0%, što predstavlja osjetniji pad ekonomskih aktivnosti na globalnoj razini nego tijekom financijske krize 2008.-09. Za Hrvatsku se predviđa pad BDP-a u 2020. u iznosu od -9,0%. Prema njoj, inflacija bi u Hrvatskoj u 2020. trebala biti na razini od 1,3%, tekući račun platne bilance (kao % BDP-a) -4,0%, a stopa nezaposlenosti 11,5%. "Ipak, očekuje se da će recesija, iako duboka, biti kratkog daha te da će gospodarstvo nastaviti s rastom već iduće godine – po stopi od 4,9%. U izvještaju se naglašava kako ova kriza više pogađa određene djelatnosti, kao što su, putovanja, ugostiteljstvo, industrija zabave i turizam. Osim toga, pooštreni financijski uvjeti i ograničen fiskalni prostor u gospodarstvima u razvoju povećavaju utjecaj COVID-19 pandemije na gospodarstvo", podsjećaju iz HUP-a.

"Nadamo se da će pad ipak biti manjeg intenziteta"

"Uz trenutnu situaciju i negativna očekivanja u nadolazećim mjesecima te značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo, očekivan je značajan pad i ukupnog gospodarstva. Međutim, uz napore poslodavaca i Vlade za očuvanje radnih mjesta, ali i dodatni fokus na djelatnosti koje mogu poslovati unatoč globalnoj krizi, nadamo se da će se pritisak na smanjenje gospodarske aktivnosti ipak uspjeti donekle ublažiti te da će neizbježan pad ipak biti nešto manjeg intenziteta", izjavila je Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

"U izvještaju se navodi i kako bi se za ublažavanje šoka za najizloženija kućanstva i poduzeća države trebale oslanjati na privremene i ciljane mjere i politike, uključujući izravne novčane transfere, subvencioniranje plaća, porezne olakšice te produljenje roka ili odgoda otplate duga. To su upravo zahtjevi, odnosno, nužne mjere koje je Hrvatska udruga poslodavaca poslala Vladi RH još početkom ožujka:

  • Za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom, država mora otpisati sva davanja.
  • Nužna je obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja korona virusa.
  • Otpis plaćanja prema JLS-ima: doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta: spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku, i druge obvezne namete.
  • Ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije (ne odgoda!), za vrijeme trajanja krize.
  • Smanjenje stope poreza na dobit i odgoda plaćanja predujma poreza na dobit.
  • Uvesti obvezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši s razdobljem od 01.03. 2020. za isporuke koje su uslijedile nakon 01.03.2020.godine.
  • Obustava ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 01. ožujka 2020.g
  • Reprogramiranje i refinanciranje kredita.
  • Osiguravanje međunarodnog protoka roba… ", zaključuje Tomić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara