Uhićen zastupnik u BiH parlamentu, masovno je krivotvorio diplome?

Uhićen zastupnik u BiH parlamentu, masovno je krivotvorio diplome?
Screenshot:YouTube

ZASTUPNIK u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i jedan policijski dužnosnik uhićeni su pod sumnjom da su bili dio lanca koji je u BiH organizirao nezakonit rad dviju škola za obrazovanje odraslih i izdavanje stotina fiktivnih diploma, potvrdilo je tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

U nastavku akcije koja se vodi pod kodnim nazivom "Pero", započete sredinom studenoga, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su još četrnaest osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, zloporabu položaja i primanje mita, odnosno trgovinu utjecajem te pranje novca.

Glasnogovornica županijskog tužiteljstva u Bihaću Marijana Čavkić kazala je kako su oni privedeni radi kaznene obrade, a nakon toga će istragu nastaviti tužitelj.

Ona nije potvrdila identitet uhićenih, no lokalni su mediji izvijestili da su među njima zastupnik u skupštini Unsko-sanske županije i ujedno zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te šef odjela za borbu protiv droga u županijskom ministarstvu unutarnjih poslova Alaga Čaušević.

Uhićeno i ispitano preko 70 osoba

Ostali uhićeni su zaposlenici privatnih obrazovnih ustanova "Vita Plus" i "Visoka međunarodna škola", čije je sjedište u Cazinu.

Do sada je uhićeno ili ispitano više od 70 osoba koje su povezane s tim ustanovama, a sumnjiči ih se da su bili dio mreže koja je izdavala diplome o stručnoj spremi kroz fiktivni obrazovni proces.

Pretpostavlja se da su na taj način izdane stotine diploma osobama koje nisu stekle nikakve stručne kvalifikacije.

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanske županije privremeno je zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" i Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara