Ukinuta blokada Europskog parlamenta nakon terora u Strasbourgu

Ukinuta blokada Europskog parlamenta nakon terora u Strasbourgu
Foto: EPA

EUROPSKI zastupnici koji od utorka navečer nisu mogli napustiti zgradu Europskog parlamenta nakon krvave pucnjave na Božićnom sajmu u Strasbourgu počeli su napuštati zgradu u srijedu malo poslije 2.00 sata, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

>> Teror u Strasbourgu: Troje mrtvih, 11 ranjenih. Napadač satima bježi policiji

Predsjednik parlamenta Antonio Tajani oglasio je početak plana evakuacije u suradnji s francuskom policijom u 2.00 sata po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu.

U 3.00 sata su zaposlenici parlamenta, visoki dužnosnici i zastupnici uz pratnju policije autobusima i mini kombijima prevezeni u središte grada, izvijestio je AFP.

Zgrada EP-a je bila zatvorena od utorka navečer nakon pucnjave u središtu Strasbourga, nekoliko kilometara od europske ustanove koja je u sjevernom dijelu grada.

Dvadesetdevetogodišnji napadač čije je ime bilo na popisu osoba pod nadzorom sigurnosnih služba, otvorio je vatru oko 20.00 sati u povijesnoj gradskoj jezgri gdje se održavao tradicionalni Božićni sajam koji posjećuju milijuni turista iz čitavog svijeta.

Policija još traga za napadačem

Napadač, kojeg su ranili ophodni vojnici koji su sudjelovali u operaciji Straža, dao se u bijeg i policija je oko 3.00 sata još tragala za njim.

U znak solidarnosti, predsjednik parlamenta Tajani je do kraja vodio plenarnu sjednicu koja se završila u ponoć, kao što je bilo i planirano.

"Ovaj se parlament neće dati zastrašiti kriminalnim i terorističkim napadima. Nastavljamo s radom i snagom slobode i demokracije odgovaramo na teror", rekao je.

Odmah nakon pucnjave, pripadnici sigurnosne službe su stotine ljudi zaustavili na izlazu iz zgrade parlamenta i upozorili ih da se sklone.

U baru koji radi u zgradi parlamenta, zastupnici, europski povjerenici i članovi osoblja čitavu su večer čekali odobrenje za izlazak.

"Ja sam na sigurnom, ali moje su misli uz žrtve tog užasnog čina s kojima suosjećam. Živjela Francuska!", napisao je na Twitteru britanski eurozastupnik Charles Tannock, koji isto nije mogao izaći iz zgrade parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara