Umjetna inteligencija preciznije dijagnosticira rak dojke od liječnika

Umjetna inteligencija preciznije dijagnosticira rak dojke od liječnika
Ilustracija: EPA

UMJETNA inteligencija (AI) preciznija je od liječnika u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavljeno je u stručnom časopisu Nature.

Međunarodni tim, uključujući znanstvenike sa sveučilišta Imperial College London i Google Health, dizajnirao je i izradio kompjutorski model na RTG snimkama gotovo 29.000 žena.

Ispostavilo se da je algoritam uspješniji u očitavanju mamograma od šest liječnika, a gotovo jednako je bio dobar u odnosu na dva liječnika koji su zajedno očitavali snimke.

No za razliku od ljudi, AI je neumoran, a stručnjaci vjeruju da ga mogu još poboljšati.

U Britaniji fali više od 1000 radiologa

Trenutno britanski zdravstveni sustav koristi dva radiologa za očitavanje snimke svake pojedine žene, a u rijetkim slučajevima, kada se njihova mišljenja razilaze, poziva se treći liječnik.

U provedenom istraživanju AI se koristio neoznačenim snimkama kako se ne bi otkrio identitet pacijentica i za razliku od liječnika, nije bilo uvida u povijest bolesti svake žene. Usprkos tome, AI je bio jednako dobar kao dva liječnika zajedno, a bolji u očitavanju mamograma od jednog liječnika.

Za obuku specijalista radiologa potrebno je deset godina školovanja. Očitavanje mamograma je ključno i taj posao je vremenski zahtjevan. Trenutno u Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje više od tisuću radiologa.

Dominic King, koji radi za Google Health, kazao je da je vrlo ponosan na rezultate istraživanja te da su na dobrom putu da razviju tehnologiju koja će pomoći kliničarima da s većom preciznošću uoče karcinom dojke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara