Umro Osječanin zaražen HIV-om

PRIJE desetak dana od AIDS-a je umro Osječanin Klaudijo Barišić, koji je HIV-om zaražen 1995. godine, a radio je na Odjelu za tehničke poslove Kliničke bolnice (KB) Osijek kao pomoćni radnik, izvijestila je danas Marina Samardžija, zamjenica voditelja Zavoda za transfuzijsku medicinu KB-a Osijek.

Samardžija je rekla da je Barišić preminuo u zagrebačkoj Infektivnoj klinici "Fran Mihaljević" te da su njegove kolege i brojni prijatelji znali od čega boluje. Barišić je prije smrti dozvolio objavljivanje svojega imena kako bi pomogao u borbi protiv te opake bolesti.

Dosad smo testiranjem pacijenata i preventivnim radom otkrili "tek vrh ledenog brijega", upozorila je Samardžija, pa nam svima predstoji usvajanje činjenice da se "AIDS ne događa samo nekom drugom".

Po podacima Zavoda za transfuzijsku medicinu, od 1. srpnja 1987. godine, kada je prvi puta obavljeno testiranje na AIDS u Osječko-baranjskoj županiji, otkriveno je ukupno 13 seropozitivnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle i ove godine na području Županije otkrivene su četiri osobe zaražene HIV-om i sve su hospitalizirane u Infektivnoj klinici "Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Lani je u Osječko-baranjskoj županiji testirano oko 570 osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine 716. Testiraju se uglavnom muškarci srednje životne dobi, pri čemu testirani uglavnom traže da se to obavi pod šifrom, a tek manji dio iznosi svoje pune podatke.

Samardžija ističe da bi sve osobe iz tzv. rizičnih skupina morale proći testiranje zbog odgovornosti prema samima sebi, ali i prema ljudima iz njihove sredine.

Uputno je da se prvi puta testiraju 12 tjedana nakon tzv. rizičnog ponašanja, a test se potom obavlja još dva puta u idućih šest mjeseci. Ako se nakon šest mjeseci ne otkrije seropozitivnost, nema potrebe za daljnjim testiranjem, kaže Samardžija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara