UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Jemenu prijeti najveća glad na svijetu

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Jemenu prijeti najveća glad na svijetu
Screenshot: YouTube/Save the Children
 
JEMENU prijeti najveća glad u svijetu posljednjih desetljeća, s mogućim milijunima žrtava ako se ne nastavi doprema humanitarne pomoći, upozorio je visoki dužnosnik UN-a, a u četvrtak prenosi BBC.
 
Mark Lowcock, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, pozvao je koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da ukine blokadu te sukobom razorene zemlje. Svjetski mediji i humanitarne organizacije objavili su potresne snimke koje prikazuju razmjere gladi, koja najviše ugrožava djecu.
 
 
U ponedjeljak je koalicija zatvorila zračne, kopnene i morske rute za Jemen nakon što su pobunjenici ispalili raketu prema Rijadu. Balistička bojeva glava presretnuta je nedaleko od saudijske prijestolnice.
 
Saudijska Arabija navodi da je blokada potrebna kako bi se spriječilo da Iran šalje oružje pobunjenicima. Iran opovrgava navode o naoružavanju pobunjenika, koji se bore protiv saudijske koalicije od 2015.
 
Blokirana pošiljka tableta za borbu protiv epidemije kolere
 
Lowcock je dao izjavu u srijedu nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a o tom pitanju brifirao iza zatvorenih vrata.
 
"Rekao sam Vijeću da ako se te mjere ne ukinu... Jemen će biti pogođen glađu", kazao je Lowcock novinarima. "To će biti najveća glad koju je svijet vidio u više desetljeća, s milijunima žrtava".
 
Ranije ovoga tjedna UN i Crveni križ upozorili su da "katastrofalna" situacija prijeti milijunima Jemenaca koji se oslanjaju na humanitarnu pomoć. Crveni križ je priopćio da je blokirana njegova pošiljka tableta klora, važnih u borbi protiv epidemije kolere koja je pogodila više od 900 tisuća ljudi.
 
Sedam milijuna Jemenaca na rubu gladi
 
Ujedinjeni narodi navode da je sedam milijuna Jemenaca na rubu gladi.
 
Zemlja se oslanja na uvoz gotovo svega što je civilima potrebno da prežive, ali sada u zemlju ne mogu biti isporučeni ni hrana ni gorivo ni lijekovi.
 
Prema podacima UN-a, više od 8760 ljudi, od kojih 60 posto civila, ubijeno je, a 49 960 ranjeno u zračnim udarima i sukobima otkako je koalicija pokrenula intervenciju u jemenskom građanskom ratu u ožujku 2015.
  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara