UN traži 738 milijuna dolara za pomoć susjedima Venezuele

UN traži 738 milijuna dolara za pomoć susjedima Venezuele
Foto: EPA

UJEDINJENI narodi objavili su danas da traže 738 milijuna dolara u 2019. godini kako bi pomogli susjednim državama koje se teško nose s navalom milijuna izbjeglica iz Venezuele koji "nemaju izglede za povratak u skorije vrijeme".

Ovo je prvi put da je ta kriza uključena u UN-ov godišnji zahtjev za humanitarnom pomoći, a koji za 2019. godinu iznosi 21,9 milijardi dolara bez krize u Siriji.

Tri milijuna Venezuelaca pobjeglo je od političke i ekonomske krize od 2015. godine, prema podacima UNHCR-a.

"Postoji kriza za koju ćemo prvi put imati plan odgovora, a koji je pomoć susjednim zemljama Venezuele da se mogu nositi s velikim brojem Venezuelaca koji bježe iz zemlje", rekao je UN-ov koordinator za hitnu pomoć Mark Lowcock u Ženevi.

Većina Venezuelaca bježi u Brazil, Kolumbiju, Ekvador i Peru

Većina Venezuelaca pobjegla je u 16 zemalja Latinske Amerike i Kariba, najviše njih u Brazil, Kolumbiju, Ekvador i Peru.

"U 2019. godini, otprilike 3,6 milijuna Venezuelaca bit će potrebna pomoć i zaštita, bez izgleda da se što skorije vrate u svoju zemlju", poručuju iz UN-a.

Kolumbija, koja je preuzela gotovo milijun Venezuelaca, nosi "najteži teret", napominje Lowcock.

Sastanak Putina i Madura u Moskvi

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro za ekonomske probleme krivi sankcije Sjedinjenih Država te "ekonomski rat" predvođen njegovim političkim protivnicima. Maduro će se sutra u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Egzodus naroda, uzrokovan nasiljem, hiperinflacijom i velikim nestašicama hrane i lijekova, doveo je do poziva UN-a za hitnom pomoći od 9 milijuna dolara za zdravstvene i prehrambene projekte unutar Venezuele.

Lowcock je, upitan o suradnji s vladom Venezuele, rekao: "Vjerujem da postoji zajedničko shvaćanje da je više pomoći UN-a dobrodošlo u područjima koja bi mogla smanjiti patnju naroda u Venezueli".

"S venezuelanskom vladom dogovorili smo da moramo osnažiti naše zajedničke napore i podršku u područjima zdravstvene zaštite i prehrane", dodao je Lowcock.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara