UN Trumpu: Prestanite zatvarati djecu migranata

UN Trumpu: Prestanite zatvarati djecu migranata
Foto: EPA

URED UN-a za ljudska prava pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da promijeni svoju politiku prema migrantima i pronađe druge oblike prihvata djece koja nikada ne bi trebala biti u pritvoru, čak ni sa svojim roditeljima.

"Premda smo saznali za američku odluku da ne nastavlja razdvajati obitelji, pretpostavljamo da će sada praksa biti da se djecu zatoči zajedno s roditeljima", rekla je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Rekli smo da djeca ni u kojem slučaju ne bi trebala biti zatočena zbog migrantskog statusa njihovih roditelja", istaknula je.

Američka vojska pozvana je da osigura smještaj za 20.000 migrantske djece u četvrtak, dan nakon što je Trump popustio pod pritiskom kritika i potpisao izvršnu uredbu da se odvajanje djece od roditelja više neće provoditi. 

Međutim, sudbina stotina djece bez dokumenata i odvojenih od roditelja i dalje je nejasna.

"Pozivamo SAD da reformira svoju useljeničku politiku", rekla je Shamdasani. 

Upitana za komentar smještaja djece u vojnim bazama, glasnogovornica je ustvrdila da "ti ljudi ne bi smjeli biti smatrani kriminalcima". 

Inzistirala je na nužnosti pronalaženja drugih oblika prihvata djece migranata.

Sličan je poziv uputio i UN-ov fond za djecu (UNICEF). 

UNICEF je istaknuo da se neprihvatljiva praksa zatočavanja djeca ne provodi samo u SAD-u i da ima oko 100 zemalja koje u svrhu kontrole migracije zadržavaju djecu u pritvoru, prenosi agencija AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara