USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću u aferi Štandovi

USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću u aferi Štandovi
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

USKOK je podnio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su Milan Bandić, Ivan Lovrić i Zdenka Palac sredinom listopada oslobođeni optužbi da su u aferi Štandovi pogodovali udruzi U ime obitelji, objavio je USKOK u petak na svojim internetskim stranicama.

Na nepravomoćnu presudu od 19. listopada USKOK se žalio zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka budući da su, smatraju, razlozi navedeni u presudi nejasni, odnosno u znatnoj mjeri proturječni.

USKOK drži da ''o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju izvedenih dokaza, od stvarnog sadržaja tih dokaza''.

Osim toga, USKOK smatra da je Županijski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje s obzirom na to da je izveden pogrešan zaključak o nepostojanju dokaza da bi okrivljenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Vrhovnom sudu USKOK je predložio da okrivljenike proglasi krivima ili da ukine pobijanu presudu i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Bandić i ekipa oslobođeni 19. listopada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac oslobođeni su 19. listopada krivnje u slučaju Štandovi, u kojem ih je USKOK teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada.

USKOK je u optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem, i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelj priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja USKOK je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u aferi Štandovi Bandić je za štetu Gradu, ali i državnom proračunu, optužen i u slučaju Agram. Bandić je na početku tog suđenja također odbacio krivnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara