USKOK tvrdi da su Bandiću u stanu našli dokument o prevari od 40 milijuna kuna

USKOK tvrdi da su Bandiću u stanu našli dokument o prevari od 40 milijuna kuna
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

VIŠESTRUKI USKOK-ov optuženik i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ispitan je danas kao svjedok u nastavku procesa u aferi Suhi led. Radi se optužbama na račun bivšeg gradskog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, koji je gradonačelniku godinama bio jedan od najbližih suradnika.

U Šostarovom mandatu, između 2006. i 2013., gradski je proračun, kako tvrdi USKOK, muljažama na čišćenju klimatizacije u sportskim dvoranama metodom suhog leda oštećen za nešto manje od 40 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su se plaćali fiktivni računi za to čišćenje klima, iako taj posao uglavnom nije napravljen, piše Telegram, dodajući kako je Bandić danas na sudu rekao da je za taj slučaj čuo samo usput.

U ispitivanju pred sudom kazao je da se sjeća kako je doznao da je sanitarna inspekcija naložila čišćenje klima zbog opasnosti od zaraze legionelom, no sve ostalo, tvrdi, prepustio je svom tadašnjem pročelniku za zdravstvo Šostaru.

Što je sumnjiv popis radio kod Bandića doma

Međutim, USKOK mu je tada predočio dokument koji je pronađen u njegovom domu u pretrazi nakon uhićenja 2014. godine. Na tom papiru vidljive su određene stavke proračuna među kojima je posebno bilo istaknuto čišćenje suhim ledom. Još je Bandić, kako je sam i priznao, na njemu dopisao “10 posto”, “15 posto”, “300.000” te “Mirna mora pitati Anicu”. Iz toga se, dakle, zaključuje da je Bandić puno više bio involviran u problematiku čišćenja suhim ledom.

Suočen s tim dokazima, Bandić je počeo pričati da nije kemičar i da ne zna što je suhi led. 

"Ja nisam kemičar i ne znam što je suhi led. Znam da doma imam klimu, no ne znam kako se čisti. Ovo je bio radni dokument o preraspodjeli sredstava u proračunu, a Mirna Šitum, tadašnja pročelnica, morala se o tome konzultirati s Anicom Tavrom, pročelnicom Ureda za javnu nabavu”, kazao je Bandić ne objašnjavajući, međutim, zašto je baš taj dokument čuvao u svom domu.

Detalji optužnice

Optužnicom se Šostaru, kao nekadašnjem pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, stavlja na teret da se još početkom 2006. godine dogovorio s Davorom Ljubićem, vlasnikom tvrtke Ekotours, da će mu osigurati poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba. Ljubiću su iz gradskog proračuna, prema Šostarovom obećanju, trebali biti plaćeni i svi troškovi, prijevoz i nagrade, piše Telegram.

Iako na kraju Grad proračunom nije osigurao sredstva, Šostar je ipak inicirao program čišćenja klima, raspisivao javne natječaje u kojima se, kako tvrdi USKOK, pogodovalo Ljubiću. Metoda čišćenja bio je upravo skupi suhi led. Ljubiću je sve plaćano prema ispostavljenim fakturama, neovisno o tome je li posao i obavljen, navodi optužnica.

Grad plaćao lažne račune, Šoštar kao mito dobivao putovanja, hotele...

Osim toga, istražitelji su utvrdili, da nije bilo baš nikakvog nadzora realiziranih radova. Šostar je, stoji u optužnici, angažirao Miru Lončar, stručnu savjetnicu za zdravstvo u Odsjeku za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, da sastavi natječajnu dokumentaciju koja bi odgovarala upravo Ekotoursu. Ona je to i učinila pa je Ljubićeva tvrtka bez problema dobivala poslove, tvrdi USKOK.

K Mirti Lončar dolazile su i Ljubićeve fakture. Ona ih je sve potpisivala, iako je, vjeruju u USKOK-u, znala da Ekotours dio poslova nije obavio, a dio čišćenja nije realiziran suhim ledom. Gradu su na naplatu do 2013. godine stigla 52,4 milijuna kuna, dok ih je, sumnja se, Ekotours odradio u vrijednosti tek 13,4 milijuna. Međutim, Šostar je plaćanje svih Ljubićevih faktura odobrio. Zbog toga ga optužnica i tereti za štetu od gotovo 39 milijuna kuna učinjenu gradskom proračunu.

U optužnici dalje stoji da se Ljubić Šostaru odužio plaćajući njemu i njegovoj obitelji putovanja, hotele i ribolov. Ukupno je, sumnja se, bivši gradski ministar zdravstva dobio 177 tisuća kuna mita. Ljubić je uz to optužen i za lažiranje poslovnih odnosa s više privatnih tvrtki, koje su mu ispostavljale lažne račune kako bi pravdao enormne vrijednosti poslova što ih je obavljao, piše Telegram

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara