Uskokov svjedok se nije pojavio na suđenju Sanaderu

Uskokov svjedok se nije pojavio na suđenju Sanaderu
Foto: Hina
 
NA PONOVLJENOM suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo nije se pojavio bivši direktor Hypo Leasinga Kroatien Drago Vidaković koji je ranije posvjedočio kako se u krugovima u austrijskoj Hypo banci spominjalo da se za kredit Hrvatskoj treba Sanaderu isplatiti provizija.
 
Nedolazak na sud, Vidaković je opravdao nemogućnošću organiziranja putovanja s obzirom na to da živi u SAD-u, no obvezao se da će doći na neko od ročišta zakazanih u svibnju.
 
Navodno se sam javio Uskoku
 
Svjedočeći na prvom suđenju u slučaju Hypo u prosincu 2011., Vidaković je posvjedočio da je početkom 1995. na parkiralištu Hypove zgrade u Klagenfurtu vidio Wolfganga Kulterera kako Sanaderu predaje nekakvu omotnicu. Vidaković se kao svjedok navodno sam javio Uskoku nakon podizanja optužnice protiv Sanadera, a u međuvremenu je i protiv njega i još trojice čelnika bivšeg Hypo leasing Croatia podignuta optužnica zbog izvlačenja oko 18 milijuna kuna iz te tvrtke.
 
Bivša djelatnica Hypo banke Zlata Vrdoljak, koja je na prvom suđenju saslušana video vezom iz Klagenfurta, na ponovljenom suđenju saslušana je na sudu u Zagrebu gdje je ponovila da je banka 1995. Hrvatskoj isplatila kredit na inicijativu tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka te da je u pregovorima s hrvatske strane sudjelovao Mate Granić, a potom i Sanader.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrdoljak je ispričala da je od člana uprave Wolfganga Kulterera čula da je Hypo banka na hrvatsko tržište ušla na Mockovu inicijativu te da su s hrvatskim dužnosnicima o kreditu pregovarali Kulterer i njegov suradnik Guenther Striedinger. Upitana je li zbog toga nekome isplaćena provizija, rekla je da joj je poznato da se kao primatelja spominjalo Eugena Laxu i inozemnu tvrtku Bishops Dale.
 
Sanader prisutan na kolegijima 
 
Bivši savjetnik zamjenika ministra vanjskih poslova Miroslav Kovačić posvjedočio je da je Granić na kolegijima izvještavao o kreditu za kupnju zgrada za hrvatska veleposlanstva pri čemu je govorio da je s Mockom dogovoreno da će Hrvatska dobiti kredit koji zbog političkog stanja tada ne bi dobila.
 
Na tim kolegijima bio je i Sanader koji je tad bio zamjenik ministra vanjskih poslova, no svjedok je za njega rekao da se ne sjeća da je govorio o tom kreditu.
 
Bivši premijer Ivo Sanader na početku je novog suđenja odbacio krivnju za ratno profiterstvo, nakon što mu je Uskokova tužiteljica pročitala optužnicu tereteći ga da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.
 
Sanader je u tom slučaju bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara