Uskoro bismo mogli ostati bez banana, evo zašto

Uskoro bismo mogli ostati bez banana, evo zašto
Foto: Pixsell

DIVLJA banana, koja sadrži genetski ključ za zaštitu jestive banane koja se konzumira diljem svijeta, upravo je stavljena na popis vrsta pred izumiranjem, javlja BBC.

Ovu divlju bananu, službenog imena Ensete perrieri, može se pronaći samo na Madagaskaru, a tamo u divljini postoji samo još pet zrelih stabala. Naime, stavljena je na službenu Crvenu listu Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Banane su izuzetno osjetljive na gljivičnog nametnika 

To je, naravno, jako loša vijest za sve ljubitelje banana jer znanstvenici smatraju da upravo Eneste perrieri sadrži tajnu koju moramo otkriti ako želimo spriječiti izumiranje jestive banane, poznate po imenu Cavendish, koja je osjetljiva na gljivičnog nametnika zvanog Panama bolest.

>> Banane bi mogle nestati zbog gljivica koje uništavaju plantaže, no znanstvenici možda imaju rješenje

Banane su, inače, posebno ugrožene zbog činjenice da se razmnožavaju kloniranjem, što znači da se zaraza vrlo brzo može proširiti s jedne biljke na čitavu populaciju. 

Zbog ove opasnosti genetičari pokušavaju uzgojiti nove sorte banana koje bi bile ukusne za jelo, a u isto vrijeme dovoljno otporne na štetočine. 

A tu u priču ulazi divlja banana s Madagaskara koja je evoluirala na otoku i stoga je bila u izolaciji od ostalih vrsta banana. Nadalje, Ensete perrieri vjerojatno ima "ugrađenu" otpornost na bolesti i sušu, smatra viši konzervatorski procjenitelj u Kraljevskim botaničkim vrtovima u Kewu, Velika Britanija,

Banana s Madagaskara možda je otporna na Panama bolest

"Ona nema Panama bolest u sebi tako da možda ima genetska obilježja koja je štite od bolesti. Nećemo znati dok ne obavimo istraživanje na samoj banani, ali nećemo moći obaviti istraživanje dok ne bude spašena", objašnjava Allen za BBC News.

"Vrlo je bitno sačuvati divlju bananu jer ima veliko sjemenje koje nam može dati priliku da nađemo gen koji bi poboljšao kultiviranu bananu", kaže dr. Helene Ralimanana iz Konzervacijskog centra Kew Madagaskar.

Divlja banana s Madagaskara nije jestiva zbog sjemenja koje se nalazi u samom plodu, ali križanje bi moglo proizvesti novu sortu banane koja bi mogla biti i jestiva i otporna.

Jedna popularna sorta banana već je istrijebljena pedesetih

Iako su banane zasad dostupne svuda po svijetu, a Panama bolest trenutno je ograničena na Aziju, ona bi se u skoroj budućnosti mogla proširiti i istrijebiti čitavu vrstu.

Dapače, to se već dogodilo sa sortom banane pod imenom Gros Michel (kolokvijalno zvana Big Mike), koju je Panama bolest istrijebila pedesetih godina prošlog stoljeća. Gros Michael je, bar na neko vrijeme, zamijenio Cavendish, vrsta nazvana po vojvodi Devonshirea Williamu Cavendishu čiji vrtlar je 1830. na njegovom imanju posadio bananu uvezenu s Mauricijusa. Skoro sve banane koje se danas  konzumiraju danas potječu od te jedne biljke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara