VIDEO SpaceX uspješno lansirao najsnažniju raketu na svijetu, ovo je veliki korak na putu prema Marsu

VIDEO SpaceX uspješno lansirao najsnažniju raketu na svijetu, ovo je veliki korak na putu prema Marsu

Foto: YouTube

U UTORAK navečer, točno u 21:45 po našem vremenu, nakon više odgoda tijekom dana, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interneta uživo pratili milijuni ljudi.

Kako su ranije priopćili iz tvrtke Elona Muska, riječ je o najsnažnijoj raketi na svijetu, koja bi trebala biti velik korak naprijed u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Raketa koja je poletjela u 15:30 sati po lokalnom vremenu s Floride visoka je 70 metara. Falcon Heavy izgrađen je iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire devet motora Merlin. U prijevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta. Ako se ova raketa pokaže uspješnom, Musk može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Korištenje Heavyja stajat će 90 milijuna dolara, što je malo u odnosu na, primjerice, drugu najsnažniju raketu na svijetu. Delta IV Heavy, tvrtke United Launch Alliance, po lansiranju stoji 350 milijuna dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy. 

>> POGLEDAJTE ANIMACIJU SpaceX lansira najsnažniju raketu na svijetu

S obzirom na to da je Musk i izvršni direktor Tesle, ne čudi da će SpaceX u Heavyju prevoziti primjerak električnog automobila Tesla Roadster. Radi se, naravno, o marketinškom, ali i praktičnom potezu, jer Musk ne želi velikim teretom preopteretiti novi sustav. U Tesli će se iznova emitirati pjesma Davida Bowieja Space Oddity.

Dvije rakete uspješno sletjele

Tri minute nakon lansiranja Falcon Heavyja, dvije manje rakete koje su davale snagu Falcon Heavyju odvojile su se da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na točno predviđena mjesta na Zemlji, nedaleko od mjesta odakle su netom prije u sklopu Falcona poletjele.

"Ovo je velik događaj u povijesti letova svemirom", napisao je CNN nakon što su dvije rakete uspješno prizemljile.

Baš je taj trenutak izazvao veliko oduševljenje. Riječ je o jednom od važnijih trenutaka ovog lansiranja koji će svakako ostati upamćen u povijesti jer su upravo ove pomoćne rakete jedan od skupljih dijelova leta u svemir. Do pojave Muska i SpaceXa te rakete su propadale, a danas je Muskova tvrtka dvije rakete, nakon što su obavile svoj zadatak, prizemljila na par desetaka metara jednu od druge. Pogledajte kako je to izgledalo.

Musk na Twitteru objavio slike iz unutrašnjosti rakete

Elon Musk je na svom Twitteru objavio fotografije iz unutrašnjosti Falcona na kojima se vidi njegov automobil koji sad leti svemirom.
 

 

Camera views from inside the payload fairing #FalconHeavy

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

 

Na YouTube se uživo emitira i pogled na Muskovu Teslu u Svemiru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara