Ustavni sud "zaštitio" Mesića

SUCI Ustavnog suda danas su donijeli odluku kojom su zaštitili predsjednika Stjepana Mesića od sudskog postupka kojeg po privatnoj optužnici protiv Mesića želi pokrenuti francuski odvjetnik Ivan Jurašinović.

Jurašinović želi hrvatskog šefa države tužiti zbog uvrede, odnosno zbog toga što je Mesić u studenom 2006. godine Jurašinoviću poručio da kada dođe u Zagreb, da obavezno posjeti Vrapče (Psihijatrijsku bolnicu Vrapče op.a.).

Mesić je to rekao u Našicama gdje se očitovao o optužbama ratnog trgovca oružjem za Hrvatsku Marina Tomulića, koji je Mesića optužio za povezanost u pokušaj njegova ubojstva.

Jurašinović je u Francuskoj podnio kaznenu prijavu protiv Mesića koji se na Tomulićeve optužbe očitovao tako što je Jurašinoviću poručio da se jeftino dođe liječiti u Vrapče gdje će mu pomoći "naši liječnici poznati po efikasnosti".

Francuski odvjetnik nakon toga je pokrenuo postupak protiv Mesića zbog izrečenih uvreda, međutim Ustavni sud se pozvao na "imunitet nepovredivosti" koji Mesić uživa kao hrvatski predsjednik te mu je odbio ukinuti imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spriječiti zastaru

U razgovoru za Index Jurašinović je rekao da ga odluka Ustavnog suda niti malo ne iznenađuje te dodaje da je odluka očekivana obzirom na hrvatske zakone. Dodao je da je slična situacija i u Francuskoj gdje se sudski postupci protiv predsjednika države ne mogu voditi dokle god predsjednik uživa imunitet.

Jurašinović ističe da je kaznenu prijavu protiv Mesića podnio kako bi spriječio odlazak slučaja u zastaru te napominje kako se sudska procedura trenutno odvija "zadovoljavajuće".

Što se tiče sudskog postupka vezanog uz njegovog klijenta Tomulića, Jurašinović kaže da o tom postupku ne može ništa reći osim da je "u tijeku". Riječ je o kompliciranom slučaju u koji su umiješane brojne osobe te je razumljivo, pojašnjava Jurašinović, da sudska istraga traje dulje. Za taj je postupak rekao da se kreće u pozitivnom smjeru.

I.K. 
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara