Lesar je senzacija izbora: Rekli smo s kim nećemo, nitko od nas neće u Remetinec

Foto: Andrej Švoger, Vlado Kos, Marko Miščević / Cropix

PREMA prvim rezultatima izlaznih anketa, najveće iznenađenje današnjih izbora su Hrvatski laburisti Dragutina Lesara. Imaju sedam mandata! U stožeru je stoga opravdano vladala euforija.

"Imamo deset zadaća koje treba ispuniti, ne zbog nas samih već zbog ljudi koji rade i muče se", kazao je Dragutin Lesar u izbornom stožeru laburista nakon DIP-ove ponoćne objave rezultata. Lesar kaže da je svojim biračima obećao boljitak, te to obećanje planira ispuniti.

"Jasno smo rekli s kim nećemo koalirati. Nitko od nas neće u Remetinec. Ovih sedam mandata su dokaz da je hrvatska budućnost s Hrvatskim laburistima", kazao je Lesar ta zaželio sreću svima onima koji su mislili da je njegova stranka "za jednokratnu uporabu".

"Bit ćemo im dobri sve dok budu dobro odlučivali. Kada ne budu, bit ćemo im za vratom kao noćna mora. Na lokalnim izborima bit ćemo pet puta veći", najavio je Lesar buduće političke ambicije svoje stranke.

Laburisti slave: Bez nas se više neće moći sastaviti nijedna Vlada!

"Svima vama koji ste danas izašli na izbore, upućujem riječi zahvalnosti. Posebno vama koji ste glasovali za Laburiste. Hvala svim članovima, simpatizerima, volonterima, donatorima....A rezultati, ma kakvi bili, volja su većine", napisao je Lesar na svom blogu prije nego se pojavio u stožeru. U stranci je bilo veselo, muziku je puštao Lesarov sin.

"Ovo je tek početak Laburista, bez nas više nitko neće sastavljati Vladu. Priželjkivali smo tri mandata, da možemo sastaviti saborski klub, a dobili šest", kazao je potpredsjednik stranke Branko Vukšić i dodao da se sa službenim rezultatima nada još pokojem mandatu.

Nakon 21 sat u stranku je, praćen ovacijama, stigao Dragutin Lesar. "Rezultati su fanatastični. Ovih šest mandata, hvatamo i sedmi po željama, su dokaz da su Laburisti budućnost hrvatske, a ne samo pokušaj", kazao je Lesar.

Odmah su krenula pitanja s kime bi Laburisti koalirali. "Jasno smo rekli s kime nećemo u Remetinec. Oni koji imaju problem s nama, neka se brzo dogovore", poručio je šef Laburista, dodavši da mu je Kukuriku koalicija programski bliža. 

U 23.30 Lesar je kazao kako im iz Kukuriku koalicije nitko nije čestitao. "Poručuju da sami sastavljaju vladu. U Saboru ništa zajedničko nećemo imati sa HDZ-om kao što nismo imali u Remetincu.", kazao je Lesar dodajući da ima plavo oko zbog izborne šutnje u njegovoj obitelji. "Lakše nam je bilo u 3. jedinici zato što su liste nosili Karamarko i Čačić", kazao je.

HDSSB: Ovo je dobro, pet godina se zalažemo za regionalizaciju i decentralizaciju

HDSSB-ovci su i više nego zadovoljni prvim rezultatima koji im daju 6 mandata, jednako kao i Laburistima, s kojima su, čini se postali treća politička snaga u zemlji.

"Zadovoljan sam što se tiče rezultata. Treba naglasiti da su to tek izlazne ankete. Nadam se da će tako ostati do kraja. Rekli smo da se nadamo većem broju nego smo imali. Ne očekujem ni više ni manje, nego konačni rezultat. Svaki rezultat veći nego dosad je dobar za HDSSB", prva je reakcija šefa HDSSB-a Vladimira Šišljagića. 

"Ovo pokazuje da smo bili vjerodostojni. I prije pet godina smo tražili regionalizaciju, decentralizaciju i promjenu poreznog sustava. Mislim da su te stvari prihvaćene kao prijeka potreba jer ovako više ne može.", dodao je Šišljagić. Porčitao je i poruku Branimira Glavaša iz mostarskog zatvora. Ratni zločinac je poručio da je "ovo dokaz koliko smo bili u pravu kada smo prije šest godina digli glas protiv zapostavljenja i siromašenja Slavonije i Baranje".

Oglasio se i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji s HDSSB-ove liste također ulazi u Sabor. "Izuzetno sam zadovoljan. Slavonija se na ovim izborima probudila. Ovo je pobjeda Slavonije, HDSSB-a i građana koji 20 godina žive zapostavljeni", kazao je Vinković.

I HDSSB-ovce je stiglo pitanje hoće li surađivati s Kukuriku koalicijom. "Ne zanimaju nas mjesta u Vladi, mobiteli ni službeni automobili. Ako Kukuriku bude pravedan, surađivat ćemo, ako ne imat će žestoku oporbu", kazao je HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić.

Upitan je i je li mu žao što je izašao iz SDP-a. "Nisam čovjek koji ide na sigurno niti me to zanimalo u politici. Živim sa svojim građanima kao gradonačelnik Đakova. Ovo je lijepa priča i za Slavoniju i za građane Slavonije. Budućnost ne dolazi niti s HDZ-om ni sa SDP-om, nego sa HDSSB-om", poručio je Vinković.

Zadovoljan je bio i HDSSB-ov osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. "Očekujemo da rezultati i ostanu ovakvi. Mi smo i ponosni, ali smo se zajedno s Branimirom zainatili, da se bolje živi u Slavoniji i Baranji", kazao je Bubalo.

Marijana Petir: Očekujemo bolje, naši glasači su u manjim mjestima

Dopredsjednik HSS-a Božidar Pankretić nije bio oduševljen s dva mandata, koje su stranci osvojili Josip Friščić i Marijana Petir, ali je kazao da će možda biti i bolje, jer su u još nekim jedinicama blizu izbornog praga.

Marijana Petir tvrdi da će rezultat biti bolji nego ankete. "Ove ankete se uglavnom rade u velikim gradovima, mi smo stranka stara 107 godina, naši glasači su u manjim mjestima i vjerujem da će službeni rezultati biti bolji", izjavila je Petir.

Darinko Kosor: A imali smo najbolji gospodarski program...

Kod HSLS-ovaca je nastao šok: prema izlaznim anketama nemaju nijedan mandat. Postali su izvanparlamentarna stranka! Nezadovoljstvo nije krio ni predsjednik Darinko Kosor. "Sve smo napravili dobro, imali smo najbolji gospodarski program. Čekamo još rezultate", kazao je Kosor koji se nada da će ipak dobiti bar jedan mandat. "Nemamo si što zamjeriti. Hrabro smo izašli na izbore samostalno nakon 15 godina. Zahvaljujem svima koji su podržali pravu stranku HSLS", kazao je Kosor.

Nakon prvih neslužbenih rezultata iz DIP-a, koji su pokazali da je HSLS ipak dobio jedan mandat, u stranci je krenulo slavlje kao da su pobijedili. Počeli su se razbacivati izjavama da su "opet u sedlu", govorili da ih se ne može zaobići. Veselje je trajalo vrlo kratko, jer su zadnji rezultati, objavljeni na HTV-u ankete opet pokazale da nisu osvojili mandat!

Bandić je gotov

Među gubitnicima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kandidirao se u četiri izborne jedinice i nigdje nije prešao prag.  Poniženje za njega moglo bi biti i to što se televizije uopće ne javljaju iz njegovog stožera, pa je moguće da smo večeras svjedočili jednoj od posljednjih etapa Bandićeve karijere.

Ljubo Jurčić bez mandata: Nisam razočaran, očekivao sam ovo!

Među gubitnicima se našao i Ljubo Jurčić, koji također nije uspio ući u Sabor. Kaže da je to očekivao. " Nisam razočaran. Kandidirao sam se u 1. izbornoj jedinici, koja je tradicionalno teška i pripada SDP-u", kazao je Jurčić, dodavši da nije očekivao ovako premoćnu pobjedu Kukuriku koalicije. "Očito odražava trenutno raspoloženje biračkog tijela u Hrvatskoj", kazao je Jurčić.

"Čestitam Kukuriku na pobjedi, a ostalima na ulasku u Sabor. Nismo izgubili optimizam, krenuli smo u Sabor dosta kasno. Ovim smo ušli na političku scenu. Mi smo ušli zato što nismo vidjeli rješenje kod oba bloka. Želim sreću pobjednicima i hrvatskom narodu. Vidio sam da se možemo izvući bez bolnih rezova, no građani to nisu prepoznali. Ostajemo na raspolaganju hrvatskom društvu i građanima.", rekao je Jurčić nakon što je prema rezultatima oko 23.30 imao jedno mjesto u Saboru.

Don Ivan Grubišić: Kako sam narodu 50 godina služio kao svećenik, tako ću služiti i u Saboru

Don Ivan Grubišić izjavio je da je zadovoljan izlaznim anketama, ali da u njegovom stožeru još nisu spremni za slavlje. "Program saveza je prepoznat. Jedna lasta ne čini proljeće, ali ako su u Sabor ušla dvojica s naše liste, a mogao bi još jedan, onda bi proljeće moglo početi iz Splita", kazao je Grubišić.

"Idem služiti narodu, kako sam 50 godina služio kao svećenik tako ću i Saboru", dodao je Grubišić i ponovio da će se odreći saborske plaće i da će isto zatražiti od drugog saborskog mandatara sa svoje liste. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara