Uzmi lovu i bježi: Igrajte loto jer Hrvatska je pred gospodarskim krahom

"POSTOJI i više nego realna šansa da se do kraja godine ugasi više hrvatskih tvrtki. Štoviše prijeti nam potpuni krah gospodarstva, a sve zbog toga što Vlada još nije počela provoditi vlastite antirecesijske mjere" poručili su danas iz Hrvatske udruge sindikata argumentirajući kako se unutarnji dug popeo na oko 16 milijardi kuna.

Idemo dalje do 20 milijardi, a onda ćemo pući

Naime, sindikati su izračunali kako se dug mjesečno povećava za dodatnih 600 milijuna. Ako se nastavi dosadašnji trend rasta, a sve indicije govore da hoće, dug će do kraja godina biti veći od 20 milijardi kuna.

"Onda kada dođe do tih 20 milijardi kuna, onda znamo što će se dogoditi. Raspad!", rekao je danas Ozren Matijašević iz HUS-a dodajući kako od države očekuju hitno provođenje antirecesijske mjere plaćanja unutar 60 dana, i to posebice u velikim javnim poduzećima. Ukoliko to ne naprave, u opasnosti je 237 tisuća zaposlenih, odnosno njihova radna mjesta.

Sanader zamolio da se pričeka kraj lokalnih izbora!

Podsjetimo, kako je Index već upozoravao kako pet velikih javnih tvrtki među kojima su INA, te monopolisti HEP, Hrvatske željeznice, HAC i HC trenutno imaju duga prema svojim dobavljačima više od 6 milijardi kuna, pa se s pravom može govoriti kako je upravo državni aparat jedan od glavnih problema likvidnosti i potencijalnog raspada javnog sektora.

Štoviše, obvezno plaćanje unutar 60 dana, bila je jedna od antirecesijskih mjera pompozno najavljenih mjera Ive Sanadera i ministra Ivana Šukera za spas hrvatskog gospodarstva, no ona nije i provedena. Sam Sanader, kao šef HDZ-a zamolio je svoje socijalne partnere kao i Hrvatsku udrugu poslodavaca da rješavanje te problematike ostave za razdoblje iza lokalnih izbora (! op.a.).

Može i gore

Prema Novom listu, stanje je još i gore, jer prema njihovim podacima,objavljenim prije tjedan dana, 16 milijardi kuna koje danas spominje HUS odnosi se na prva tri mjeseca, a realno dug bi mogao biti još i puno veći.

Treba svakako napomenuti kako od deset antirecesijskih mjera, koje su donesene po hitnom postupku još početkom ožujka samo se provela jedna i to rebalans proračuna, a sve ostale su još uvijek, "samo i jedino" na papiru.

Vlada se kroz mjere obvezala kako će raditi na rasterećenju gospodarstva, odnosno neporeznih davanja no to se još uvijek čeka. Štoviše, broj parafiskalnih nameta povećao se s 245 na 253 koliko ih danas ima. "Osiguranje likvidnosti javnih poduzeća i privatnog sektora", bila je treća mjera koja se ne provodi, a koja bi mogla biti uzrok kraha hrvatskog gospodarstva upravo zbog neplaćanja javnih tvrtki.

Mjere koje se ne provode

Sanader nije proveo ni mjere vezane za usklađivanje državnih potpora sa sustavom EU, a ništa nije napravljeno ni za jačanje financijske pozicije HBOR-a. Što se tiče te mjere trenutno se tek govori o "visini ulaganja koja će biti stavljena na raspolaganje malom i srednjem poduzetništvu".

Nema ni najavljenih potpora tržištu nekretnina, a ni onih za privlačenje izravnih stranih investicija, kao ni mjera za održavanje životnog standarda najugroženijih skupina u društvu.

Umjesto da se Vlada protekla dva mjeseca aktivno bavi provođenjem vlastitih mjera za izlaz iz krize, Sanader kao i svi njegovi ministri zadnjih 60 dana utrošili su na presijecanje svečanih vrpci, a na svaki napad i kritiku odgovarali su kako riječ o podloj izbornoj kampanji. Tako je ocijenjeno i nedavno izvješće Svjetske banke, koja je upozorila Vladu da ne gradi više autoceste jer ne može platiti kredite za dosadašnje radove. No, idemo dalje, ravno do provalije!

I. Ćimić
Foto:Jure Mišković (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara