Varaždin: Radni sastanak s ministrom Vujićem o kulturnim programima

MINISTAR kulture Antun Vujić danas je u Varaždinu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i ravnateljima varaždinskih kulturnih ustanova održao radni sastanak na kojem je bilo riječi o kulturnim programima i projektima grada Varaždina.

"Ministru smo predočili da je grad Varaždin, proporcionalno svom proračunu, jedan od gradova koji najviše u Hrvatskoj izdvajaju za kulturu i kulturne programe", izjavio je novinarima Čehok, istaknuvši da su razgovarali i o trima glavnim gradskim projektima - Gradskom arhivu, palači Herzer i bivšoj sinagogi.

Gradski arhiv u skučenom je prostoru i ministru je predloženo da se od iduće proračunske godine ulaže u obnovu i dogradnju objekta. Grad Varaždin je, kazao je Čehok, za potrebe arhiva osigurao i jednu bivšu vojarnu i zemljište. Što se tiče palače Herzer, tamo bi se uredio Gradski muzej, odnosno povijesni i arheološki odjeli i time bi se riješile prostorne potrebe Gradskog muzeja, naveo je.

Sinagoga, prethodno zamišljena kao olimpijski muzej, novi je projekt. Naime, nakon što je stručno povjerenstvo utvrdilo da karakter izložaka darovanih iz zbirke bivšeg olimpijca, sportaša Artura Takača nije muzejskog karaktera, u gradu su odlučili napraviti jedno galerijsko središte koji bi okupilo hrvatsku modernu umjetnost.

Ministar Vujić istaknuo je, pak, kako je i Gradu i Ministarstvu trebalo neko vrijeme da utvrde i konačno potvrde namjenu određenih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još do nedavno pitanje sinagoge bilo je otvoreno, pa i pitanje palače Herzer, i meni je drago da je to riješeno. Kad se riješi pitanje namjene, mnogo je lakše orješavati i ostala pitanja", kazao je Vujić, dodavši da za te projekte Ministarstvo Gradu daje oko 4,5 milijuna kuna, a Županija dobiva oko 11 milijuna.

"Palača Herzer na ovaj način rješava pitanje cijelog muzeološkog sustava, a sinagoga postaje galerijski centar, vjerojatno višenamjenski, jer to omogućuje sama zgrada. Morat ćemo još razmisliti kako pomoći kazalištu jer ono zaista nadilazi gradske okvire. Za neke programe i održavanje zgrade možemo još ponešto učiniti, tim više što je zgrada kazališta spomenik kulture", istaknuo je Vujić.

(Hina) mzag dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara