Varaždin: "U ladicama" odvjetništva lani nije ostala nijedna prijava

DRŽAVNIM odvjetništvima u Varaždinskoj županiji lani je bilo prijavljeno 2375 poznatih i nepoznatih počinitelja kažnjivih djela, što je 8,3 posto više nego godinu dana prije, a potkraj godine nijedna kaznena prijava nije ostala ´u ladicama´ državnih odvjetništava, koja su donijela i odluke o svim dovršenim istragama, rekao je danas novinarima u Varaždinu državni odvjetnik Darko Šabijan.

Lani je ukupno presuđeno 840 osoba, a osuđene su 784, što je čak 93,3 posto. Visok postotak takvih presuda nastavljen je iz proteklih nekoliko godina, što je, kaže Šabijan, dokaz dobra rada državnih odvjetništava. Varaždin je lani rješavao i 107 predmeta zagrebačkog općinskog državnog odvjetništva, koji su također završeni do kraja godine.

Najviše punoljetnih osoba lani je prijavljeno zbog kažnjivih djela protiv imovine i zlouporabe opojnih droga, a maloljetnički kriminal vezan uz zlouporabu droga smanjio se za oko 27 posto. Znatno se povećao broj kažnjivih djela nasilja u obitelji, pa je prijavljeno 40,6 posto više osoba nego 2001. Za kažnjiva djela protiv službene dužnosti, koja uglavnom privlače pozornost javnosti jer se stavljaju na teret počiniteljima raznih zlouporaba u gospodarstvu, lani je prijavljena 71 osoba ili čak 60 posto više nego godinu dana prije. Tomu je pridonijelo veće reagiranje okoline na takve događaje i njihova otkrivenost, no mjerodavne službe, kako je rekao, na to se još oglušuju.

´Prijave specijaliziranih tijela koja bi trebala otkrivati tu najsloženiju vrstu kriminala, tzv. ´kriminala bijelih ovratnika´, gotovo u cijelosti su izostale. Tako, primjerice, državna revizija, porezne uprave, državni inspektorat i carinske službe ne prijavljuju tu vrstu kažnjivih djela, izjavio je Šabijan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara