Vatikanski list: Časne sestre rade kao robinje, biskupima rade doručak i peglaju veš

Vatikanski list: Časne sestre rade kao robinje, biskupima rade doručak i peglaju veš

Foto: 123RF

VELIK broj časnih sestara radi u gotovo ropskim uvjetima, piše službeni vatikanski list.

L'Osservatore Romano objavio je članak o tome na tragu pokreta #MeToo, koji je krenuvši iz filmske industrije u Hollywoodu prerastao u globalnu pobunu protiv zlostavljanja i izrabljivanja žena.

Neke redovnice ustaju u cik zore kako bi pripremile doručak za više svećenike i odlaze na počinak "tek kada posluže večeru, počiste kuću, operu i izglačaju rublje", navodi list, citirajući sestru Mariju, redovnicu koja je čula nebrojene takve priče.

"U takvoj 'službi', redovnice nemaju određeno ili regulirano radno vrijeme za razliku od svjetovnih radnica i njihova plaća je proizvoljna, često jako skromna", dodala je. "Sve to u nekima od njih izaziva jaku nutarnju pobunu."

Druga redovnica, sestra Paula, kazala je za list da se vještine i želje redovnica često ignorira. "Upoznala sam redovnice s doktoratom iz teologije koje bi iznenada poslali da kuhaju ili peru", kazala je.

"Iza svega toga nažalost još uvijek stoji poimanje da su žene manje vrijedne od muškaraca, a posebno da svećenik u Crkvi vrijedi sve, a redovnica ništa", dodala je.

Papa Franjo obećao je dati više prostora ženama u Katoličkoj crkvi i zatražio od posebnog odbora da razmotri ulogu žena pomoćnica svećenika u ranom kršćanstvu.

No isključuje mogućnost zaređenja žena za svećenice.

Vatikanski list izmijenio je imena redovnica s kojima je razgovarao kako bi zaštitio njihovu privatnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara