FIJASKO S AVIONIMA

Večernji se pravi da ima dokument koji spašava Krstičevića. Naravno da nema

Večernji se pravi da ima dokument koji spašava Krstičevića. Naravno da nema
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec/Vecernji list

VEČERNJI list objavio je dva dokumenta koja bi trebala abolirati vladu i Damira Krstičevića od odgovornosti za propast nabave borbenih aviona. 

Objavljena su dva dokumenta koji bi trebala predstavljati, kako piše Večernji na sutrašnjoj naslovnici, "Istinu o nabavi izraelskih F-16".

Večernji na osnovi tih plasira tezu, koja prigodno ide u prilog vladi Andreja Plenkovića i njegova potpredsjednika Damira Krstičevića, kako je još u rujnu 2017. iz američkog State Departmenta državi Izrael poslan dokument u kojem se jasno kaže da Izrael Hrvatskoj može ponuditi i prodati F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji. Teza Večernjeg lista u suprotnosti je s člankom koji je Index na osnovu te iste dokumentacije objavio u ponedjeljak.

>> Objavljujemo dokument koji dokazuje da je Krstičević lagao o avionima

>> Krstičević: Ima i Hrvatska dosta dokumenata, vidjet ćemo tko je što govorio

>> Poslali smo SOA-i dokument koji je opasan za vladu. Evo kako su reagirali

Ključne dvije stranice?

"Večernji list je u posjedu cjelovitog tog dokumenta koji sadrži dvije stranice, što je jako važno s obzirom na to da je ovih dana na jednom hrvatskom portalu objavljen samo segment prve stranice dokumenta, koji je tako ‘sakat’ poslužio da bi se zapečatile tvrdnje kako su premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i njegovi ljudi iz Povjerenstva za izbor zrakoplova lagali da posjeduju predodobrenje SAD-a za kupnju izraelskog Baraka", objavio je Večernji list.

No, kad se dotični dokumenti zaista i pročitaju, postaje sasvim jasno da se radi o pokušaju obmane javnosti i spašavanju Damira Krstičevića, odnosno da ti dokumenti ne predstavljaju "dozvolu SAD-a za prodaju Baraka", kako se sugerira na naslovnici Večernjeg lista. No, krenimo redom.

Predodobrenje, a ne dozvola za prodaju

Podsjetimo, Index je u ponedjeljak objavio tzv. "pre approval" dokument, odnosno predodobrenje State Departmenta za sudjelovanje Izraela na hrvatskom natječaju za nabavu borbenih zrakoplova iz rujna 2017. godine koje je iz State Departmenta išlo na vladu, a iz kojeg je bilo vrlo jasno da Izraelci mogu prodavati samo "ogoljene F-16", a ne svoju verziju Baraka. Iz dokumenata koje smo objavili bilo je jasno kako će Izraela morati tražiti TPT, koji je na kraju dobio, ali samo za "ogoljene" F-16,  a ne za svoje Barake. 

Krstičević nedavno najavio objavu "svojih" dokumenata, a večeras je postalo jasno na što je mislio

Taj dokument koji je objavio Index u ponedjeljak u suprotnosti je s onim što je govorio ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević te dva člana stručnog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona.

"Imamo dokument vlade SAD-a da Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da može i prodati taj zrakoplov Republici Hrvatskoj", rekao je Krstičević. MORH se nije htio očitovati na Indexov upit o ovom dokumentu koji smo poslali još u petak, no znakovito je kako je Krstičević u izjavi za Novu TV najavio odgovor na naše napise.

"Ima i Hrvatska dosta dokumenata, vidjet ćemo tko je što govorio", rekao je Krstičević, a večeras je postalo i jasno na što je mislio.

U dokumentu piše jedno, a Večernji vas uvjerava u drugo

Naime, Večernji je objavio dva dokumenta, od kojih je prvi istovjetan onom koji je Index objavio u ponedjeljak te drugi, za koji se tvrdi da je zapravo prilog dokumentu koji je Index objavio. Taj drugi dokument za Večernji je list ključan dokument jer navodno dokazuje "da Hrvatskoj može biti isporučen modernizirani izraelski F-16 opremljen izraelskim 'mozgom' zrakoplova tzv. misijskim kompjutorom izraelskog proizvođača Elbita". 

Iščitavanjem dvaju dokumenata postaje savršeno jasno da to nije istina.

U dokumentu na prvoj stranici, koju je u ponedjeljak objavio Index, a večeras Večernji list, doslovno stoji sljedeće:

U odgovoru Vladi Izraela na zahtjev zaprimljen 24. kolovoza 2017., Državno tajništvo SAD-a daje odobrenje za privremeni transfer tehničkih podataka za F-16 C/D Vladi Hrvatske, kako je navedeno u privitku, za eventualnu buduću prodaju. Vladi Hrvatske daje se također i odobrenje za zajedničku vizualnu inspekciju zrakoplova kao dio pregovora između Izraela i Hrvatske. Odobrenje je uvjetno i
ovisi o sljedećem:

1. Vlada Hrvatske more biti obaviještena da je za bilo kakvu buduću nadogradnju ili preinake, uključujući, ali ne ograničavajući se na avioniku (elektronička oprema u zrakoplovu, op. prev.), naoružanje, računala za izvođenje misija, protumjere, radare, senzore, sustave elektroničkog naoružanja i drugo na ovim zrakoplovima potrebna integracija SAD-a s novim mogućnostima, kao i instalacija računala za misije SAD-a koja sadrže operativni program za let SAD-a.

2. Vlada Hrvatske mora biti obaviještena da neće biti SAD-ove potpore ili održavanja za Izraelsko generalno avioničko računalo ili Elisra prijamnik radarskih upozorenja.

3. USG COMSEC (sustav za sigurnu komunikaciju američke vlade, op. prev.), TRANSEC (sustav za zaštitu prijenosa podataka, op. prev.) i TEMPEST oprema (oprema za prisluškivanje i zaštitu od prisluškivanja, op. prev.) , tehnički podaci i/ili materijal NE SMIJU biti predmet pregovora, biti ponuđeni ili predani.

4. Poseban TPT (prijenos američke vojne opreme, podataka i tehnologije trećoj strani, op. prev.) mora biti zatražen za bilo kakav trajni transfer ili obuku.

Drugi dokument, koji je objavio Večernji, odnosno tablica, zapravo objašnjava na koji se to zrakoplov odnosi, a to je izraelska verzija F-16. Kao što je vidljivo iz doslovnog prijevoda, dokumenti koje je objavio Večernji nipošto ne predstavljaju odobrenje SAD-a da Hrvatska može kupiti izraelsku verziju F-16.

Vojni analitičar Tabak: U ovim dokumentima nedostaje bitan element kupoprodaje aviona

Za procjenu dokumenata koji su večeras objavljeni zamolili smo vojnog analitičara Igora Tabaka sa specijaliziranog portala Obris - Obrana i sigurnost, koji se od početka bavi tematikom nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova.

"Iz večerašnje objave jasno je kako je riječ o dopisu i njegovom prilogu, odnosno dvije stranice. Prva stranica, koju je objavio Večernjak, sadržajno odgovara onom što je objavio portal Index u ponedjeljak, dok druga stranica predstavlja prvi prilog u kojem se specificiraju detalji s prve stranice", pojašnjava Tabak dodajući da je jasno kako u ovom dokumentu Amerikanci odgovaraju Izraelcima na njihov izričit zahtjev te se daje dozvola za privremeni transfer tehničkih podataka te vizualnu inspekciju zrakoplova.

"Jasno je rečeno kako za bilo kakve dodatne podatke ili uvid, a što nije sadržano u ovom dopisu, treba se tražiti opet posebna dozvola. U tablici, koju je objavio Večernji list, jasno je  specificirano o kojem se zrakoplovu govori na prvoj stranici dokumenta, i kojeg je Izrael namjeravao nuditi Hrvatskoj", ističe Tabak, dodajući kako je i ta izraelska verzija Baraka prikazana u prilično ogoljenoj varijanti.

"Bitno je naglasiti da je ovim dokumentima nema dozvole za bitan element kupoprodaje aviona, transfer, odnosno preuzimanje aviona. Za to SAD izričito pridržava pravo, navodeći da za to treba posebna TPT dozvola, a to je upravo ono što izraelska strana na kraju nije uspjela ishoditi. Točnije rečeno, jasno je iz ovog dokumenta da je Hrvatska mogla prihvatiti ponudu Izraela, mogli smo avione čak i platiti, no to nije značilo da bi te avione mogli i samo tako preuzeti - što je bitan dio kupoprodaje", ističe na kraju Tabak.

Vlada i MORH i dalje šute

Valja naglasiti kako smo od vlade još 2. siječnja zatražili na uvid upravo ovaj dokument, jer su ga predstavljali kao dokaz da je Hrvatska imala američku dozvolu za kupovinu izraelske verzije F-16. Iz vlade nismo dobili nikakav odgovor.

U petak smo poslali novi upit vladi, citirajući dokument koji smo dobili u međuvremenu. Nismo dobili nikakav odgovor. Isti upit poslali smo i MORH-u, no ni oni nam nisu htjeli odgovarati na upite.

"Molim Vas da nam potvrdite autentičnost dokumenta jer se radi ne samo o kredibilitetu potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nego i stabilnosti same vlade s obzirom na to da su u javnost svjesno davane lažne informacije", stajalo je u upitu koji smo poslali u petak i SOA-i. Iako su u slučaju Tolušić reagirali u roku od tri dana, nama se nisu javljali.

Mail iz prosinca ruši tezu o "dozvoli za prodaju"

Na kraju je bitno i podsjetiti da je Index objavio i mail poslan MORH-u 6. prosinca 2017., dakle samo par mjeseci nakon dokumenta kojeg Večernji tumači kao "dozvolu za prodaju". U tom mailu se iz američkog veleposlanstva vrlo direktno i precizno upozorava Hrvatsku da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara