Velika potraga za Maddie McCann, u dvorištu pedofila pronađen tajni podrum

Velika potraga za Maddie McCann, u dvorištu pedofila pronađen tajni podrum
Foto: EPA

NJEMAČKA policija već tri dana provodi iskapanja u blizini Hannovera u potrazi za dokazima u slučaju koji je povezan s nestankom britanske djevojčice Madeleine McCann prije 13 godina, kojoj se izgubio svaki trag dok je s roditeljima boravila na odmoru u kući u Portugalu.

Zemljište u predgrađu Hannovera Selzee sat je vremena vožnje udaljeno od Braunschweiga, mjesta u kojemu je stalno prebivalište imao muškarac pod imenom Christian B. i kojega su tužitelji prošlog mjeseca istaknuli kao glavnog osumnjičenika za pretpostavljeno ubojstvo djevojčice.

"Mogu potvrditi da je pretraga povezana s istragom u slučaju Maddie McCann", kazala je Julia Meyer, glasnogovornica tužiteljstva u Braunschweigu koje vodi istragu o ovom slučaju.

Meyer je odbila govoriti o drugim detaljima vezanim za istragu.

Pronašli skriveni podrum

Kako javlja Bild, istražitelji su na zemljištu pronašli skriveni podrum. Prošlog je mjeseca prijatelj Christiana B. tvrdio da mu je on rekao da na jednom posjedu ima podrum kojeg želi obložiti metalnim pločama poput Josefa Fritzla. Policija je sada pronašla tajni podrum.

Na terenu su bageri, psi i stotine policajaca, koji i dalje pretražuju područje.

Jedan od stanovnika Selzeea kazao je za Bild da nikada nije primijetio da se Christian B. čudno ponašao.

"Uvijek je bio prijateljski nastrojen, radio je u vrtu. Bio sam šokiran kad sam vidio njegovu fotografiju u medijima. Jedina čudna stvar dogodila se kada se selio. Poslijepodne tog dana mi je rekao da seli, spakirao je stvari u maleni automobil i nikada više nisam čuo za njega", kazao je Jürgen Krumstroh za DPA.

Što znamo o osumnjičenom?

Podsjetimo, policija je početkom lipnja objavila kako je novi osumnjičeni za nestanak nesretne Madeleine 43-godišnji Nijemac Christian Brueckner koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog silovanja 72-godišnje turistkinje u SAD-u. Zločin za koji je osuđen počinjen je 18 mjeseci prije nestanka djevojčice. A Nijemac je u vrijeme njenog nestanka živio na području gdje je Madeleine nestala prije 13 godina.

Kako javljaju njemački mediji, Christian B. osuđivan je za višestruka silovanja i zlostavljanja djece, prvenstveno djevojčica.

Podsjetimo, Madeleine je nestala nedugo nakon što je proslavila četvrti rođendan. Nestala je iz stana u turističkom resortu Praiai da Luz u gradu Algavareu navečer, 3. svibnja 2007. godine dok su njeni roditelji bili s prijateljima u obližnjem restoranu. Njen nestanak pokrenuo je obimnu i vrlo skupu istragu diljem Europe. Nedavno je britanska policija objavila da je istraga koštala više od 11 milijuna funti.

Čovjek koji je nazvao osumnjičenog prije nestanka djevojčice ključni je svjedok

Inspektor Mark Cranwell, koji vodi britanski dio istrage, rekao je da je osumnjičeni koji je u vrijeme nestanka djevojčice imao 30 godina, često posjećivao Algavare u razdoblju od 1995. do 2007. godine. I to u kamperu u kojem je živio. U vrijeme nestanka djevojčice nalazio se na području Praia da Luza te je primio poziv u 7:32 navečer koji je trajao do 8:02 navečer. Vjeruje se da je Madeleine nestala u vremenu između 9:10 i 10 sati navečer. Policija je objavila detalje o broju osumnjičenika te broju s kojim je uspostavio poziv. Rekli su kako bi bilo koja informacija o njima mogla biti ključna. Cranwell je dodao kako je pozivatelj bio “ključan svjedok” te pozvao one koji ga poznaju da se jave policiji.

Policija objavila nagradu u iznosu od 20.000 funti

“Ova osoba se nalazi u zatvoru i svjesni smo da su neki ljudi bili zabrinuti i u prošlosti nisu željeli kontaktirati policiju. Sada je vrijeme da nam se obrate”, rekao je Cranwell.

Njemačka policija je rekla kako vjeruje da je osumnjičeni radio kao konobar, no i da je pljačkao po hotelima i dilao drogu.

Christian Hoppe iz njemačke policije misli da je osumnjičeni provalio u apartman te da je spontano oteo Madeleine. Za sve informacije koje bi mogle dovesti do novog traga policija je objavila nagradu u iznosu od 20.000 funti.

Njemačka policija dva puta je dobila dojavu o osumnjičeniku, no nisu imali dovoljno informacija za istragu

Dodao je i kako je njemačka policija prvi put primila dojavu o osumnjičenom još u listopadu 2013. godine, no te informacije nisu bile dovoljne da bi se istraga nastavila, piše The Guardian. Godine 2017. policija je ponovo dobila dojavu o istom osumnjičeniku, no još uvijek nije imala dovoljno podataka da ga počne istraživati.

Jim Gamble, koji je bio službenik zadužen za zaštitu djece tijekom prve istrage u Velikoj Britaniji, rekao je kako je ovo prvi put u 13 godina “da se usuđuje nadati”. Od samog nestanka pa do danas policija je imala nekoliko osumnjičenih, a neko vrijeme čak su ispitivali i roditelje nestale djevojčice.

Madeleine je nestala u dobi od tri godine

Madeleine McCann nestala je iz turističkog apartmana u Portugalu u dobi od tri godine. Uslijedila je opsežna policijska operacija, bilo je nekoliko lažnih tragova i navoda, kao i više nagodbi zbog klevete, piše Deutsche Welle.

2007. Zločin i neposredna istraga

3. svibnja. Madeleine McCann je nestala iz kuće za odmor u Praia da Luzu u Algarveu u Portugalu. Bila je na odmoru s roditeljima Kate i Gerryjem McCannom, braćom i sestrama te obiteljskim prijateljima. Posljednji put je viđena u svome krevetu u sobi. Njena majka bila je na večeri sa skupinom prijatelja i kad se oko 22:00 vratila u apartman, otkrila je da je Maddie nestala. Policija, osoblje i gosti tražili su cijele noći bez uspjeha. Unatoč brzoj mobilizaciji odmah nakon sumnje na otmicu, uslijedit će kritike zbog reakcije u tim prvim "zlatnim satima“. Na mjestu zločina izgubljeni su neki dokazi, koordinacija s ostalim tijelima vlasti kao što su granična policija i kompanije koje nadziru autoceste bila je manjkava, a Interpol je tek pet dana kasnije izdao upozorenje o nestanku osobe.

15. svibnja. Lokalna policija proglasila je jednog Britanca osumnjičenikom. Dom Roberta Murata je pretražen, njegov je bazen ispražnjen i ispitane su dvije osobe povezane s njim. Jedna od tih osoba kasnije je bila žrtvom paleži, njegov je auto zapaljen, a na pločniku je crvenom bojom na portugalskom jeziku bilo ispisano "govori“. Oslobođen je svih sumnji 21. srpnja 2008. godine i dobit će stotine tisuća funti odštete za klevetu od raznih britanskih medija. Gerry i Kate McCann pokrenuli su privatnu inicijativu za prikupljanje novca pod nazivom Madeleine's Fund: Leaving No Stone Unturned Ltd, koja je privukla donatore od tabloidnih novina News of the World, preko J. K. Rowling do Coleen, supruge Waynea Rooneyja.

30. svibnja. Kate i Gerry McCann posjetili su Vatikan, gdje ih je primio tadašnji papa Benedikt XVI. koji je blagoslovio roditelje i fotografiju nestale Maddie.

Lipanj. S obzirom na to da je Maddie nestala u popularnoj turističkoj destinaciji, policija, bračni par McCann i mediji brzo su proširili potragu širom Europe. Prvi apeli bili su fokusirani na neke dijelove Njemačke, s obzirom na to da su mnogi Nijemci redovni gosti Algarvea. Jedan je njemački novinar na konferenciji za novinare 6. lipnja u Berlinu prvi izravno pitao obitelj jesu li upleteni. Naknadni izvještaji, uglavnom neutemeljeni, uslijedili su u portugalskim i potom britanskim medijima.

Kolovoz. Portugalska policija prvi put navodi da bi Maddie McCann mogla biti mrtva.

7. rujna. Gerry i Kate McCann formalno su proglašeni osumnjičenicima, jer je policija posumnjala da je Maddie možda preminula u nesreći nakon koje su roditelji sakrili tijelo. Oboje su prošli dugotrajna ispitivanja. Kate McCann tvrdi da su joj ponudili blažu dvogodišnju zatvorsku kaznu ako prizna policijsku verziju događaja. Unatoč statusu osumnjičenika, bračnom paru McCann dopušteno je da napusti Portugal, što su 9. rujna i učinili. Mediji spekuliraju o DNK dokazu u automobilu bračnog para McCann, a obitelj protiv portugalskih novina pokreće tužbu zbog klevete. Tužitelji ipak izjavljuju da nemaju novih dokaza koji bi opravdavali dalje ispitivanje roditelja.

2. listopada. Glavni inspektor Goncalo Amaral udaljen je iz istrage nakon što je ustvrdio da je britanska policija bila selektivna u pružanju pomoći i nakon što se njegovo držanje u prethodnoj, neuspješnoj istrazi o nestaloj osobi u istom području našlo pod pravnim nadzorom. Istragu je preuzeo Paulo Rebelo.

2008. Slučaj je zatvoren u Portugalu, a policija i bračni par McCann počinju sudsku bitku

Ožujak. McCannovi su prihvatili 550.000 funti i ispriku na naslovnici The Daily Expressa zbog tvrdnji da su uključeni u moguću smrt svoje kćeri.

21. srpnja. Portugalske vlasti slučaj proglašavaju neriješenim i zatvorenim te objavljuju tisuće stranica informacija i zaključuju da ne mogu donijeti "nikakve racionalne, razumne i poštene zaključke o okolnostima događaja“. Objavljeno je i da Gerry i Kate McCann te Robert Mural više nisu osumnjičenici.

24. srpnja. Bivši glavni inspektor Goncalo Amaral objavljuje knjigu držeći se teorije da je bračni par McCann izmislio priču o otmici kako bi prikrio smrt svoje kćeri u nesretnom slučaju. Knjiga pod naslovom "Maddie: The Truth of the Lie“ (Maddie: Istina laži) naći će se u središtu dugotrajne sudske tužbe McCannovih protiv Amarala zbog klevete, koja je počela 2009. godine i dvaput završila na Vrhovnom sudu Portugala. Iako je McCannovima isprva dosuđena odšteta, žalbom je to ukinuto i više nije vraćeno. Isto tako, žalbom je u ukinuta kratkotrajna zabrana prodaje knjige. Slučaj je konačno zaključen 2017. godine.

2009. – 2013. Slučaj je ponovno otvoren, prvo u Velikoj Britaniji, a onda u Europi

Svibanj 2009. Bračni par McCann pojavio se u emisiji Oprah Winfrey u SAD-u, apelirajući na potencijalnog otmičara djeteta da je pusti ako je još živa.

Ožujak i travanj 2010. Kate i Gerry McCann kritiziraju objavu dosad neobjavljenih dokumenata u britanskim novinama. Mjesec dana kasnije, Gerry McCann izražava svoju frustraciju zbog toga što se slučaj više ne istražuje.

Svibanj 2011. Kate McCann objavljuje prvu od tri knjige sa svojom verzijom događaja, pod naslovom "Madeleine: Our Daughter's Disappearance and the Continuing Search for Her" (Madeleine: Nestanak naše kćeri i neprestana potraga za njom). Sljedeći nastavci pojavit će se 2012. i 2015. godine.

12. svibnja 2011. Londonska policija najavljuje da će nakon molbe roditelja i na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova pokrenuti istražnu reviziju slučaja. Tadašnji premijer David Cameron također je obećao obnoviti istragu.

Srpanj 2013. Nakon objave portugalskih vlasti da nastavljaju sa službenom istragom, slučaj je nakon istražne revizije označen da je pod istragom. Ministarstvo unutarnjih poslova financiralo je istragu s više od 10 milijuna funti. Scotland Yard je objavio kako je identificirao "nove dokaze i nove svjedoke“ kako bi opravdao ponovno pokretanje slučaja u potpunosti. Portugal je krajem godine i službeno ponovno otvorio slučaj.

Listopad 2013. Slučaj se prvi put pojavio u popularnoj emisiji njemačke televizije ZDF o neriješenim slučajevima "Aktenzeichen XY“. Roditelji su u dirljivom obraćanju pozvale sve koji misle da nešto znaju ili su nešto vidjeli da se jave. Kako je u istoj emisiji 3. lipnja 2020. godine rekao Christian Hoppe iz istražnog odjela njemačke policije BKA, prve poveznice s novim službenim osumnjičenikom pojavile su se nakon emisije iz 2013.

2014. – 2020. Polagano napredovanje prema službenom osumnjičeniku

Lipanj 2014. Nova potraga za dokazima na tri mjesta u blizini lokacije na kojoj je Maddie posljednji put viđena nije dala rezultate.

Travanj 2017. Nakon gotovo 10 godina, britanska policija inzistira da nije odustala od slučaja, četiri istražitelja i dalje rade an Operaciji Grange.

Listopad 2017. Pojavljuju se izvještaji o "novoj kritičnoj skupini tragova“ u istrazi, ali policija nije željela objaviti detalje. Najavljeno je da se obnavlja financiranje istrage. Jedan od tragova tiče se zapisa mobitela u Praia da Luzu u noći zločina. Pokazalo se da je novi osumnjičenik dobio taj status dijelom zbog poziva s portugalskog mobitela iz Praia da Luza u noći nestanka. Policija je apelirala na pozivatelja da se javi kao mogući ključni svjedok. Broj pozivatelja je bio +351916510683.

Travanj 2019. Netflix je emitirao dokumentarnu seriju o slučaju, u kojoj McCannovi nisu sudjelovali, optuživši autore dokumentarca da bi mogli ugroziti tekuće istrage.

3. lipnja 2020. BKA je službeno objavio da se protiv seksualnog prijestupnika, koji u Njemačkoj služi zatvorsku kaznu zbog drugog djela, vodi istraga zbog sumnje na ubojstvo. Ime 43-godišnjaka se ne navodi, ali se ističe da je u vrijeme Maddiena nestanka živio u kamp-kućici u Algarveu. Lokalne novine u Braunschweigu, gdje je neimenovani zatvorenik imao boravište, pišu da je nedavno osuđen za silovanje i pljačku 72-godišnje Amerikanke 2005. u Portugalu. DNK ga je s tim slučajem povezao 2018. godine. Njegova dob podudara se s izjavama svjedoka o 30-godišnjaku koji je viđen na mjestu zločina kako nosi djevojčicu u vrijeme Maddiena nestanka. Iako njemačka policija kaže kako istražuje potencijalno ubojstvo, britanski istražitelji ističu da slučaj i dalje vode kao istragu o nestaloj osobi zato što još uvijek nemaju definitivan dokaz o tome je li djevojčica živa ili mrtva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara