Velika: U vodi iz gradskog vodovoda neopasne životinjice iz vrste Gordius aquaticus

NEKOLIKO kućanstava u Vinogradskoj ulici u naselju Velikoj nedaleko od Požege minuli je vikend, na što su upozorili danas, neugodno iznenadila pojava zmijolikih životinjica u pitkoj vodi iz gradskoga vodovoda.

Riječ je o životinjicama dugim desetak i više centimetara, no širokim tek milimetar-dva. Veličani zboh straha od bolesti ili zaraze od inspekcija i komunalnoga poduzeća "Tekije" traže da žurno uklone tu pojavu.

U "Tekiji" ističu da im je sve to poznato jer su se sporadični slučajevi prvi put pojavili još prošle godine. "Naše smo ekipe danas poslali da uzmu uzorke vode, a prije podne ispirana je i vodovodna mreža u toj ulici. Po našim spoznajama ta životinjica pripada vrsti Gordius aquaticus i potpuno je neopasna, no otporna je na tlak i klor u vodovodnim cijevima. Živi obično u vodama stajaćicama, odakle je najvjerojatnije i dospjela u vodovod", rekao je voditelj Razvojno-tehničkog sektora u "Tekiji" Milan Beslić. Dodao je da će idućih dana biti postavljeni i posebni pročišćivači na izvorima Veličanke i Stražemanke koji inače pitkom vodom opskrbljuju gotovo cijelu Požeštinu.

Veličanka Danica Krmpotić rekla je da se neugodno iznenadila kad je nakon točenja vode iz slavine u dvorištu u kanti uočila tu neobičnu gujicu kako gmiže. "Da nije slučajnost, potvrđuje i činjenica da su prvi susjedi čudnu životinjicu istočili iz slavine u kupaonici", požalila se Danica Krmpotić, napomenuvši kako vodu uredno plaćaju te imaju pravo zahtijevati da bude ispravna za piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara