Venecija se oporavlja od strašnih poplava. Problemi u drugim dijelovima Italije

Venecija se oporavlja od strašnih poplava. Problemi u drugim dijelovima Italije
Foto: EPA

GRAĐANI Venecije pokušavali su danas nastaviti s normalnim životom nakon nezapamćeno visoke plime koja je prošli tjedan poharala grad poplavivši kuće i oštetivši pedesetak crkava tog dragulja svjetske baštine.

Val lošeg vremena koji je zahvatio sjevernu Italiju u ponedjeljak je najviše pogodio regiju Trentino-Južni Tirol, uz granicu s Austrijom, uzrokujući velike snježne padaline zbog čega je zatvoren promet na tridesetak nacionalnih cesta, kao i škole.

U Veneciji i na otocima u laguni škole bi trebale ponovno otvoriti vrata dok trgovci i stanovnici raščišćavaju trgovine i stanove koji su više puta poplavljeni.

Prometovati su nastavili i vaporetti, vodeni 'autobusi' tipični za taj grad, a povlačenje vode iza sebe je kao i uvijek ostavilo mnoštvo otpadaka na trgovima i ulicama grada.

Plima se smanjuje

Danas se očekuje i dalje prilično visoka plima od maksimalno 110 do 115 centimetara, što se događa sve češće, no daleko je od vrhunca od 1,87 metara izmjerenih u utorak.

Slavni Trg sv. Marka, jedna od najnižih točaka u gradu, poplavljen je čim plima bude viša od 80 centimetara i voda ga je prekrila i u ponedjeljak.

Trg je za javnost ponovno otvoren u nedjelju.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro obećao je u nedjelju da će građani i tvrtke uskoro dobiti formulare za zahtjeve za odštetu.

Meteorolozi u idućim danima ne očekuju plimu višu od 110 centimetara, pa će grad moći prionuti procjeni štete, koja bi po prvim procjenama gradonačelnika mogla dosegnuti više od milijardu eura.

Firenca i Pisa u ponedjeljak su izbjegle najgore jer je počeo padati vodostaj rijeke Arno koja kroz njih prolazi pa su vlasti ukinule izvanredno stanje.

Loše vrijeme zahvatilo je prošli tjedan i južnu Italiju - Materu, Apuliju, Kalabriju i Siciliju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara