Video - Bandić krenuo u utrku: "Milan će igrati lopte u svakom selu"

Tekst: I. Ćimić, A. Hudika
Foto: Bruno Konjević/Cropix, Index

MILAN BANDIĆ svoj je put prema predsjedničkoj kandidaturi započeo jutros u pet sati u društvu Ljutića, Jelavića i svog psa Rudija. "Dobro jutro! Vrijeme je da se probudimo. Bez stranačke stege kao feniks se dižem i kandidiram se za hrvatskog predsjednika", rekao je Bandić okupljenima na Sljemenu. "12. studenoga krećem iz Iloka uzorati Hrvatsku. Svaku ulicu i selo. Svako dijete dobit će nogometnu loptu i Milan će se igrati lopte sa svakim djetetom. Radit ću kao konj za Hrvatsku", nastavio je Bandić. "Za ovo se pripremam deset godina i da znam da neću pobijediti, ne bih se kandidirao", poručio je samouvjereni Bandić.

> Bandić: Dođite na Sljeme u 7 ujutro

> Pusić: Bandićeva kandidatura je irelevantna; Vidošević se ne boji Bandića

> Umirovljenici za Bandića: U Zagrebu živimo najbolje

Trčećim korakom stigao je do Puntijarke gdje je popio čaj te se pred novinarima presvukao pokazujući im svoj torzo. Zatim je krenuo dalje, prema Tomislavcu odakle će se vratiti kao predsjednički kandidat. U Tomislavovom domu je novinare dočekalo veliko iznenađenje, uz Ljuštinu, za kojega se znalo da će podržavati Bandića, zagrebačkog još uvijek gradonačelnika dočekao je i Ivica Pančić. S Bandićem su na Sljemenu bile supruga i kćer.

Bandić zaplakao

"Nakon Oca domovine i građanina predsjednika, vrijeme je za hrvatskog predsjednika", rekao je Bandić naglašavajući više puta kako sada potpuno oslobođen bilo kakvih stranačkih okova kreće u predsjedničku utrku.

"Dižem se kao feniks", rekao je Bandić, a nakon toga krenulo je skandiranje njegovih pristaša "Milan, Milan" pa je Bandić i zaplakao.

Bandić je u svom govoru više puta spomenuo Ivicu Račana i suradnju s njim te je na svako pitanje o svojoj budućnosti u SDP-u odgovarao kako on i dalje ostaje socijaldemokrat. "Ljevičari su me prozivali da sam populist, desničari da sam salonski komunist, a ja sam samo običan čovjek", rekao je Bandić dodajući da ga iz SDP-a ne mogu izbaciti ljudi koji su ušli u tu stranku nakon pobjede krajem devedesetih. Bandić kaže da je gradio socijaldemokraciju i više od pet puta naglasio da ima stranačku iskaznicu SDP-a pod rednim brojem dva.

"Moje afere su izmišljene"

U obraćanju novinarima naglasio je kako su svi medijski napisi o njegovim aferama izmišljeni, da cilj njegova odlaska na Pantovčak nije osobno bogaćenje te je pozvao sve kandidate da zajedno s njim na Jelačić placu pokažu svoje imovinske kartice.

Također Bandić je rekao da današnja Hrvatska počiva na četiri stupa. To su: starčevićizam, radićevizam, hrvatski antifašizam i afirmacija Domovinskog rata.

"Radit ću kao konj za Hrvatsku", rekao je Bandić i dodao da je to njegov slogan i njegov program jer iza sebe ima djela, a ne samo riječi. Više puta je rekao da nema političkog uzora i da su mu jedina potpora njegova supruga i kćeri.

Također je rekao da mu nije toliko bitna Mesićeva potpora.

"Ja to moram", rekao je Bandić govoreći o svojoj dosadašnjoj turneji po Hrvatskoj, jer je iz razgovora s običnim građanima Hrvatske shvatio da je on taj. Za Bandića od danas ne postoje stranački i ideološki okovi te izlazi iz političkih rovova, križeva. "Meni je dosta izbjegavanja odgovornosti i dosta mi je toga da nismo nudili ni rješenja jer to nije SDP koji sam stvarao", osvrnuo se Bandić na svoje dojučerašnje stranačke kolege dodajući da nikada o svojim političkim suparnicima nije rekao lošu riječ pa neće ni sad.

Pun hvale za Kosor

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li se "bijeg na Pantovčak" shvatiti i kao izbjegavanje financijskih problema, jer Grad grca u dugovima, Bandić je rekao da nikud ne bježi i da je hrabar. Novinarima je otkrio informaciju da je jučer ujutro dogovorio kredit sa Zagrebačkom bankom, no novinari nisu mogli od njega čuti detalje tog kreditnog aranžmana.

Bandić je u svom stilu rekao da je to najbolje što je mogao izboriti. Isto tako je izbjegao izravni odgovor na pitanje da njegov vizualni identitet i logo neodoljivo podsjećaju na onaj HDZ-ov iz doba predizborne kampanje Ive Sanadera. Samo je odmahnuo da je riječ o hrvatskoj trobojnici i bojama crven, bijeli i plavi, međutim novinari nisu mogli ne primijetiti kako je danas sipao komplimente na račun Jadranke Kosor govoreći o Arbitražnom sporazumu sa Slovenijom kojega apsolutno podržava. Bandić je u tom smislu kritizirao SDP za odugovlačenje jer: "Nismo mogli čekati na NATO pa ne možemo sada ni za Europsku uniju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara