Video - Bandić: Ne zatvarajte oči pred prostitucijom, odite na Mažuranićev trg iza 21 sat!

NEMA političkih pitanja, pitanja o turopoljskom podrijetlu. Razgovarati možete u 5:30, kada trči svoju uobičajenu rutu. Slijedi čekanje sat vremena, uz otvoreni poziv da mu se pridružite u optrčavanju mini-stadiona u blizini Bužanove, gdje živi. A onda imate desetak minuta da ga ispitate dozvoljena nepolitička pitanja. Dolazak pred njegov stan znači kraj razgovora jer već u 7:15 sjeda u auto i kreće put Poglavarstva.

Ne tolerira upadanje u riječ i ne može mu se dogoditi da ne dovrši misao. Na upadice odgovara fabriciranim političkim krilaticama i šanse da vam kaže nešto što već niste čuli su neznatne. No, to je ipak Milan Bandić. 

Za sebe kaže da je topla osoba, emotivac: "Inače sam vam ja k'o beba, k'o baja, topao". I kao takav ne boji se da će ga netko dok trčkara okolo iscipelariti s namjerom da ga baci u Savu, kao što se nedavno dogodilo nešto anonimnijem Zagrepčaninu.

"Ne razmišljam ja o tome, nikome nisam napravio ništa nažao, ali bedak se uvijek može namjeriti. Nisam dosad imao taj peh i vjerujem da neću imati ni ubuduće. Dobro raditi, a zlu se nadati, to ne treba", kaže, pa dodaje kako tjelohranitelja nema, jer da ih treba imati, onda ne bi bio na funkciji koja takvo nešto zahtijeva.

Zagreb sigurniji i od Beča i od Budimpešte

Smatra da je Zagreb siguran grad. "U Zagrebu se, na sreću naših sugrađana, sigurnost još uvijek piše velikim slovima. Pojavnih oblika i ekscesa ima i bit će ih, to je značajka svih europskih metropola i megapolisa. Zagreb je sigurniji i od Beča i od Budimpešte, bit će tako i ubuduće. Policija radi svoj posao i mi u gradu moramo raditi svoj posao, mora biti apsolutna koordinacija", kaže. "Vi u svako doba dana, u podne ili u ponoć, možete doći u bilo koji kutak Zagreba i biti mirni. To je rijetkost u velikim gradovima. U Zagrebu je to još uvijek realnost i bit će ubuduće", dodaje.

Unatoč nekoliko posljednjih incidenata zbog kojih su čak i majke izlazile na ulice, Zagreb je i bio više nego (o)siguran za dolazak američkog predsjednika Georgea Busha. Vezano za nikad jaču ljubav između Hrvatske i Amerike, Bandić kaže kako je imao čast biti pozvan na zajedničku večeru kod predsjednika, organiziranu u čast Mesićeva američkog kolege.

"Sjedio sam stol do njega. Nismo ništa pričali. U prolazu smo se samo pozdravili, ali nisam imao prigode s njim pričati jer je to bio državni posjet. On je prije svega razgovarao s predsjednikom države i premijerom", kaže.

Još četiri gradonačelničke godine dostatne za peglanje i dovršavanje projekata

Kao najveće uspjehe u svojoj gradonačelničkoj karijeri nabraja pomak koji se vidi na gospodarskom, urbanističkom, obrazovnom i socijalnom planu: "Taj preporod koji je iz dana u dan realnost, mene veseli". Ima još, kaže, stvari za pospremiti, ali će mu, poziva građane, još četiri godine mandata biti dostatne da "popegla i dovrši sve projekte koje je počeo".

Nije istina da su Finci rekli da nam tramvaji ne valjaju

Kao dva svoja najveća uspjeha navodi zagrebački model stanogradnje - tri tisuće stanova u Sesvetama, za koje kaže da će ih dovršiti do konca godine. Tu je, kaže, i zagrebački tramvaj.

Demantira tvrdnju da su Finci rekli kako je zagrebački tramvaj prebučan, predugačak i nekvalitetan: "Nije točno da su to Finci rekli, upravo je obrnuto. Oni su zainteresirani za naš tramvaj i mi imamo otvoreni poziv kod gradonačelnice u Helsinkiju. Ne samo da su oni zainteresirani, nego i kolega iz Sofije, koji će za dva tjedna biti u Zagrebu i razgovarati o tom polju".

Četiri su strateška prometne prioriteta Grada Zagreba, kaže gradonačelnik: izdizanje željezničke pruge na relaciji Zaprešićka vrata - Dugo Selo, Sesvetski Kraljevac - Dugo Selo. Drugi je sjeverna obilaznica, a treći je U-Bahn i S-Bahn sjever-jug. Četvrti je tunel kroz Medvednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su projekti za narednih 15 do 20 godina, to nije dnevni politički projekt", naglašava.

Do ljeta odluka Zagrepčana o maksimirskom stadionu

Bandić se slaže sa Zdravkom Mamićem, za kojega je Maksimir kao adresa Dinamovog stadiona sveto mjesto.

"Ja jesam za to da se ne diraju uspomene i ja kao gradonačelnik jesam za to da on ostane na istom mjestu. No, o tome će odlučiti građani na referendumu, još prije ljeta, kada projekt alternativnog - lokacije i stadiona istih gabarita, iste veličine, bude gotov", kaže Bandić.

Idućeg tjedna će se, nastavlja, sastati Društvo arhitekata Grada Zagreba i imati prezentaciju tog projekta. Nakon toga slijedi pozivni natječaj za tri tvrtke koje su konkurirale za dovršetak stadiona.

"Nakon toga ćemo definirati referendumsko pitanje. Ja sam uvjeren da ćemo do ljeta znati odluku Zagrepčana. Ono što oni budu odlučili, to ćemo i realizirati", kaže.

"Nema više džabe s autima u centru grada"

Što kaže na Zagrebparking i na selektivno naplaćivanje kazni  - na to što predsjednik NK Zagreb Dražen Medić ovdašnjim špicericama neometano pokazuje BMW nasred ulice Frane Petrića, dok ostali građani po svoj automobil odlaze radije s pištoljem nego s novčanikom, kako je to nedavno bio slučaj?

"Zagrebparking je najbolje organizirana firma i jedna od najbolje organiziranih firmi u Europi. Prodali smo par gradova u Europi sustav naplate parkiranja. Nema više džabe ništa s autima u centru grada. Odluke za sve vrijede isto. I za te s bijesnim autima i za one s manjim autima. Auto košta i onaj tko želi komoditet doći s kolima u centar grada, mora platiti. To je u svakom gradu u Europi i svijetu tako, bit će i u Zagrebu", kaže gradonačelnik pa dodaje kako je u izradi "sustav tri tisuće kamera", koji će biti prezentiran iduće jeseni.

"Njime ćemo riješiti grafitere i nepropisno parkiranje u gradu, bahato ponašanje. Imat ćemo taj sustav kao Švicarci u Zurichu, Baselu ili u Genevi. Napravit ćemo sustav najmodernijeg rješenja u prometu. Strpite se, vidjet ćete taj naš Know-how. On će biti revolucionaran, ali u pozitivnom smislu", najavljuje.

"Prostituciju legalizirati, ali pod određenim uvjetima"

Poludemantira gradonačelnik i da ja njegova izjava ona da bi problem prostitucije u Zagrebu riješio tako što bi ju legalizirao.

"Nisam ja to nikad rekao, to je previše kompleksno pitanje da bih ja dao odgovor da ili ne. Ali ne treba zatvarati oči pred tim, to je točno. To je realnost. Otiđite na Mažuranićev trg iza 21 sat pa ćete vidjeti, pozivam sve da odu i da vide. To je mimo zakona, mimo zdravstvene zaštite i tako dalje. Sve relevantnije institucije Republike Hrvatske trebaju se naći za stolom i vidjeti što s tim i nakon toga donijeti odluku. Previše je kompleksno pitanje da bih odgovorio sa da ili ne. To "da" s određenim uvjetima. Kojima, treba struka na to odgovoriti!", kaže Bandić.

Tekst: Branka Suvajac
Video: Tomislav Brdjanović
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara