VIDEO Horor priče žena pred saborom: "Gola sam krvarila po hodniku"

VIDEO Horor priče žena pred saborom: "Gola sam krvarila po hodniku"
Foto: Index

NA Markovom trgu pred zgradom sabora u 9 sati krenulo je čitanje stravičnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica. 

Žena ispričala da je gola krvarila po hodnika, drugoj doktor rekao da izgleda kao leš

Svjedočanstva su iznimno potresna:

"Bilo je toliko bolova da vam se povraća. Doktor se dere na mene jer se želim obući. Hodam gola i bosa po hodniku, krvareći."

"Normalno da vas boli kad hodate na dvije noge. Majmuni hodaju na četiri noge pa ih manje boli."

"Radili su mi kiretažu na živo. Vezali su mi ruke i noge. Doktorica mi je rekla da sam razmažena jer plačem."

"Danas konačno izgledate bolje. Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana."

"Kada si se seksala nisi plakala, pa začepi."

Traže hitno donošenje akcisjkog plana

Javno čitanje bolnih iskustava žena organizirala je udruga Roditelji u akciji - Roda u sklopu akcije #PrekinimoŠutnju. Ta je udruga i prikupila svjedočanstva žena, a čitat će ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.  

""Danas smo ovdje kako bismo prekinule šutnju, kako bismo donositeljima odluka prenijele poruku da je nužno hitno osuvremenjivanje i unapređivanje zdravstvenog sustava koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena", rekla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda. 

Zatražila je hitno donošenje akcijskog plana s konkretnim koracima za unapređenje sustava kako bi se poštivale žene i njihovo dostojanstvo, te da imaju pravo suodlučivanja za postupke koji se nad njima provode tijekom medicinskih zahvata.

Aktivistice su svjedočanstva počela prikupljati nakon što je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić javno progovorila o traumama koje je doživjela prilikom obavljanja kiretaže bez anestezije u KBC-u Split.

U otvorenom pismu zastupnicima Rode poručuju da traže poštivanje prava žene kao osobe i pacijentice.

Otvoreno pismo zastupnicima

"Želimo okruženje u kojem je moguće obostrano povjerenje. Kako će pacijentice biti suradljive ako im se uskraćuje pravo na informaciju o medicinskim postupcima, pravo na ublažavanje patnje, pravo na donošenje informiranih odluka o vlastitom reproduktivnom zdravlju", stoji u pismu.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koja su trpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost je, ističu Rode, sada na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da odmah djeluju.

""Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva - zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice - koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju", poručili su iz udruge Roda. 

Rode ističu kako žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice, što plaćaju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice.

Traže stoga političku odluku o konkretnim mjerama koje će pridonijeti sustavnom rješavanju problema nasilja prema ženama u sustavu javnog zdravstva, te da se po poštivanju tih prava Hrvatska svrsta uz bok razvijenih europskih zemalja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara