VIDEO Index u kampu Vučjak, počelo je rušenje. Migranti se vratili

VIDEO Index u kampu Vučjak, počelo je rušenje. Migranti se vratili
Foto, video: Sanja Padjen

POČELO je rušenje migrantskog kampa Vučjak.

Bageri su počeli rušiti šatore, a za nekoliko dana kamp bi trebao biti sravnjen sa zemljom. Na snimci koju smo jutros zabilježili vidi se kako osim teške mehanizacije, kamp sjekirama ruše i radnici s maskama. 

Kako javlja Indexov reporter koji je na licu mjesta, u kamp se jutros vratilo desetak migranata. Morat će otići, a ne znaju kamo.

Rušenje kampa će potrajati dva ili tri dana, a onda će cijelo područje prekriti slojem zemlje.

Svi migranti prebačeni iz Vučjaka, dio ipak smješten u Blažuj

Dio ilegalnih migranata koji su s područja Bihaća krenuli prema Sarajevu, ipak je smješten u nekadašnju vojarnu u mjestu Blažuj, iako ona još nije u cijelosti osposobljena za njihov prihvat, potvrdila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja upravlja centrima za prihvat i smještaj migranata u BiH.

Iz improviziranog kampa Vučjak kod Bihaća u utorak je evakuirano oko 700 migranata koji su u autobusima u dvije odvojene kolone prevezeni prema Sarajevu.

Prva skupina, u kojoj je bilo oko 350 osoba, smještena je u kamp Ušivak u mjestu Hadžići, kako je ranije i najavljeno, no druga skupina s oko 330 migranata preusmjerena je u Blažuj, dvadesetak kilometara južno od Sarajeva.

Ranije je bilo najavljeno kako će svi boraviti u Ušivku dok se ne osposobi kompleks bivše vojarne u Blažuju, no plan je tijekom noći promijenjen.

Za potpuno opremanje i osposobljavanje kampa u Blažuju trebat će još tjedan ili dva jer je riječ o objektu u kojemu je ranije boravilo tek nekoliko desetaka vojnika pa sada ne postoje uvjeti za smještaj više stotina osoba, kako je planirano.

Komunalne službe iz Bihaća za to vrijeme počele su raščišćavati otpad na području Vučjaka uklanjajući i šatore koji su služili kao improvizirani zaklon migrantima koji su ondje mjesecima boravili u nehumanim uvjetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara