VIDEO Morski pas snimljen uz obalu Makarske

VIDEO Morski pas snimljen uz obalu Makarske
Foto i video.. Facebook/Cor2go

UZ obale Makarske ovih je dana snimljen morski pas, javlja Dalmacija danas.

Morskog psa je snimio Michael Brown, a snimka je objavljena na Facebook stranici Cro2go.

Jadran je dom čak trideset vrsta morskih pasa, piše Morski.hr.

Najveći morski pas u Jadranu je psina golema, druga najveća riba na svijetu, odmah nakon kitopsine. Može narasti i do 12 metara, što je otprilike dužina autobusa kojima mnogi rado putuju na more. Usprkos veličini, nije nimalo opasan za ljude jer se hrani mekušcima i beskralježnjacima. Nedavno se u Istri jedan takav nježni div zapleo u mrežu, a ribari su ga oslobodili i vratili u more.

U Jadran povremeno zaluta i slavna velika bijela psina - redovit gost u filmovima i dokumentarcima - no ubrzo ode jer joj je Jadransko more prilično tijesno. 

Modrulj svoje ime duguje osobito plavoj boji kojom se spaja s plavetnilom mora, zbog čega ga nije lako uočiti. Danas to otežava i činjenica da je zaštićena vrsta s malo jedinki - jedna je od najugroženijih vrsta morskih pasa na svijetu. U Hrvatskoj su zaštićeni i pas lisica, psina zmijozuba, mlat, pas tupan te glavonja i volonja. Tu su i trošiljka, žutuga i kučina, kao i druge, nezaštićene vrste koje većinom žive na otvorenome moru.

Jadran svojim domom naziva i najbrži morski pas na svijetu! Ime mu je pas kučak, a neki ga poznaju i kao morskoga psa makoa. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara