VIDEO Na Bleiburgu izviždan Jandroković, policija udaljila muškarca u ustaškoj majici

VIDEO Na Bleiburgu izviždan Jandroković, policija udaljila muškarca u ustaškoj majici

Foto: Index

SVETOM misom koju predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji počelo je komemoracija kojom se obilježava 73. obljetnica bleiburške tragedije i križnih puteva. Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.
Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se "ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, "osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

"Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je. 

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti. Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Nazoči joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kojeg su okupljeni pozdravili pljeskom, ali i uz pokoji zvižduk, te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Izaslanik predsjednice Republike je ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Komemoraciji nazoče i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Pregled današnjih događanja na Bleiburgu pogledajte u nastavku.
 

13:20 Austrijska policija je zaustavila muškarca koji je nosio majicu s natpisom "Za dom spremni". Iako su zadržali, čini se da ga nisu uhitili, nego samo udaljili.

 
12:30 Traje službena komemoracija na Bleiburgu
 
12:10 Na Bleiburško polje smije se unijeti jedino hrvatska zastava.

12:00 Divljaci na Bleiburgu nisu se željeli snimati pa su napali novinare, i slovenske i naše.  Uskoro više.

 11:30 Na cesti koja vodi prema Bleiburškom polju netko je ispisao Smrt fašizmu.11:00
Pogledajte početak mise na Bleiburgu.
 

10:55 Na Bleiburgu su Vaso Brkić i Željka Markić.

10:50 Na samom groblju, gdje će se održati misa, uz austrijske ima i hrvatskih policajaca.  Točnije jednog smo vidjeli. Inače, tamo smo prošle godine sreli muškarca oji je bez problema hodao po groblju s ustaškom kapom. Toga nema više. Policija je itekako prisutna unutar samog groblja.

Ima jako puno policije. Ne prodaje se alkohol, jedu se kobasice i pije Coca-Cola. Ali. Naši reporteri vidjeli su više muškaraca kako poskrivećki piju gemište i pivo.

10:30 Indexova ekipa stigla je na Bleiburg. 

9:40 Kolona s ministrima prošla je u pratnji slovenske policije gužvu.

 9:30 Oko 9.30 sati javili su nam kako je na slovensko-austrijskoj granici jako velika gužva.
 
 
> Tijek događaja moći ćete pratiti na Indexu
Danas  će u Bleiburgu biti zabranjeni svi omiljeni rekviziti pohoditelja komemoracije za poraženu vojsku NDH. Osim zastava Austrije, Hrvatske i zastave Hrvata iz Bosne i Hercegovine neće se smjeti isticati nikakva druga obilježja ni transparenti. Zabranjene su i stranačke zastave, a organizatori posebno upozoravaju da je “zabranjeno nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja, ili njihovih imitacija posebice vezanih za vojske Sile osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata”.
 
Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio uz prijenos na HRT-u.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića, nakon čega će biti položeni vijenci.

 
 
 
Hoće li biti protuprosvjeda?
 
Posljednjih dana austrijska politika i javnost poklanjaju skupu veliku pozornost. Prvi put su najavljeni protuprosvjedi blajburškoj komemoraciji, a u središtu javnih rasprava nalazi se pitanje isticanja fašističkih simbola. Osim zastava Austrije, Hrvatske i zastave Hrvata iz Bosne i Hercegovine neće se smjeti isticati nikakva druga obilježja ni transparenti. Zabranjene su i stranačke zastave, a organizatori posebno upozoravaju da je “zabranjeno nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja, ili njihovih imitacija, posebice vezanih za vojske Sile osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata”.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara