VIDEO Nikaragva se bliži nacionalnoj katastrofi

VIDEO Nikaragva se bliži nacionalnoj katastrofi
Foto: EPA

NIKARAGVA prelazi iz stanja krize u stanje nacionalne katastrofe nakon šest tjedana krvavih prosvjeda protiv vlade, piše Washington Post.

Prosvjedi protiv vlade i predsjednika u Nikaragvi započeli su prije šest tjedana u glavnom gradu Managui i proširili se cijelom državom. Stanovnici zahtijevaju svrgavanje predsjednika Daniela Ortege, koji državom vlada već 11 godina, te pravdu za sve žrtve krvavih prosvjeda.

>>VIDEO Deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv vlade u Nikaragvi: "Ubojice!"

Ortegina policija i paravojne skupine optužene su da namjerno ubijaju prosvjednike koji ne odustaju od svoje borbe. Stanovnici su prošlog tjedna organizirali novi masovni marš u kojem je ubijeno još 16 ljudi, objavio je Nikaragvanski centar za ljudska prava, koji je naveo da je od 18. travnja ubijeno najmanje 100 ljudi.

>>VIDEO Krvavi neredi u Nikaragvi: "Vlada namjerno ubija prosvjednike"

>>UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U prosvjedima u Nikaragvi poginulo 15 ljudi

"Zadržao vlast uz pomoć katoličke crkve i privatnog sektora"

Ortega odbija odstupiti s vlasti koju je zadržao nizom korumpiranih dogovora s Katoličkom crkvom i vođama nikaragvanskog privatnog sektora, koji su zažmirili na njegov sistematski utjecaj na sudstvo, vojsku, policiju i zakonodavstvo u zamjenu za obećanja o stabilnosti i ekonomskom rastu. Ta situacija dovela je do zloupotrebe vlasti i političke nestabilnosti, piše Washington Post.

"Ortega, baš kao njegovi pokrovitelji i saveznici u Kubi i Venezueli, odbija odstupiti s vlasti, što trenutno zahtijevaju sudionici onoga što se jedino može nazvati narodnim demokratskim pokretom", piše Post.

"Ortega je spremniji prolijevati krv nego popustiti"

Saveznici režima iz privatnog sektora, u strahu od izbijanja građanskog rata, pozvali su Ortegu i njegovu suprugu te potpredsjednicu Rosario Murillo na kompromis, odnosno sazivanje prijevremenih izbora. Izbore bi, za razliku od Orteginih pristaša, ovog puta nadzirali nezavisni stručnjaci.

Nažalost, oni su odbili i ovaj prijedlog i time pokazali da bi, slično primjerima u Kubi i Venezueli, na vlasti mogli ostati dovoljno dugo da lažiraju izbore u 2021. kako bi Murillo postala predsjednica. Kao u režimima Kube i Venezuele, Ortega uživa odanost vojske, policije i obavještajne službe, a pokazao je da je spremniji prolijevati krv nego popustiti, piše Post.

Ipak, postoji mala šansa da će se predomisliti, u slučaju da demokrati u Nikaragvi prime međunarodnu diplomatsku podršku sličnu onoj koju je Grupa Lima pokazala protiv venezuelske vlade, zaključuje Post.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara