Video: Polančec podnio ostavku i prozvao Mesića

Video: Polančec podnio ostavku i prozvao Mesića

Tekst: H.A./J.D. / I.Kri.
Foto: Igor Sambole
c /CROPIX
Video: Infopunkt

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec podnio je ostavku, koji je prihvatila premijerka Jadranka Kosor. Za podne je sada već bivši ministar gospodarstva najavio press konferenciju na kojoj je obznanio svoju ostavku. Kosor se jutros, nakon što je na Mirogoju položila vijence, sastala sa Polančecom i nakon kratkog razgovora prihvatila njegovu ostavku. To je potvrdila zamjenica Vladinog glasnogovornika Martina Banić.

Polančec je na konferenciji za novinare kazao kako mu je žao što je akter afera koje vladaju Hrvatskom, te da se neće odreći svojih načela i prijatelja. "Ja ne želim štetiti tebi (Jadranki Kosor, op.a.), našoj stranci i Vladi i stoga sam se odlučio na taj potez. " - rekao je Polančec dodajući kako se neće skrivati iza imuniteta. "Ne pada mi na pamet da svoje poštenje skrivam iza imuniteta kojega bih imao kao saborski zastupnik" - rekao je dodajući kako mu je bilo čast biti u Vladi Jadranke Kosor.

> Tema: Afera Podravka

> Polančec bio mozak preuzimanja Podravke?

> Najizgledniji Polančecov nasljednik Ivan Miloloža

> Mesić: Kad završi istraga oko Podravke ja se neću rumeniti

> Zadnjeg dana u Vladi Damir Polančec prvi put dao izjavu "Ja znam!"

> Komentar Tomislava Klauškog: Otišli Pašalićevi ljudi, odlaze Sanaderovi, a HDZ i dalje isti

Traži objavu anonimnih kaznenih prijava

Damir Polančec zatražio je objavu anonimnih kaznenih prijava protiv njega te rekao kako njegova obitelj nije zaslužila ovakav javni linč, kao i da njegovi prijatelji nisu zaslužili da ih se ružno gleda zbog prijateljstva s njim. Polančec je napao i predsjednika Mesića ustvrdivši kako je SMS dobila kredit nakon njegove intervencije a ne nakon Sanaderove ili Polančecove intervencije.

Polančec je svoju odluku obrazložio i činjenicom da pričama koje se vežu za njega u posljednje vrijeme ne želi naštetiti koaliciji, Vladi i stranci. "Po koalicijskom sporazumu stranka sama odlučuje kada će povući svoga člana iz Vlade", rekao je Polančec te dodao kako namjerno nije želio reći da je podnio neopozivu ostavku još prije dva dana. "Neki će se nakon ove konferencije za novinare zacrvenjeti", kazao je Polančec te je dodao kako je odluku o ostavci donio jer je supruzi i djeci obećao da će se vratiti kući.

"Ovo je lov na mene"

Nakon što je zaključio kako ovakav javni linč njegova obitelj, prijatelji i on nisu zaslužili, Polančec je rekao i kako mu je važnija reakcija na ostavku običnih ljudi, nego političara. "Molim da se javno objave sve kaznene prijave protiv mene", kazao je Polančec te dodao kako traži da linč na njega prestane. Bivši potpredsjednik Vlade je rekao kako je u koprivničkom kraju ovih dana najveći krimen biti prijatelj Damira Polančeca te da je većina njih pod istražnim radnjama.

Bivši ministar gospodarstva u svome emotivnom govoru zatražio je da se objave sve prijave protiv njega, ali i izvješće Županijske državne odvjetnice o tim prijavama. "Ovo je lov na mene", zavapio je Polančec te dodao kako se čak provodi istraga i tko je postavio reflektore u njegovom selu Đelekovcu i to se pokušava povezati sa Podravkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako se svojih prijatelja neće odreći te mu je žao ako su prekršili zakon. "Ja se svojih prijatelja neću odreći. Prošli vikend sam obilazio njihove obitelji", kazao je bivši potpredsjednik Vlade.

Kredit SMS-u dao se na intervenciju predsjednika Mesića

"Kredit SMS-u se nije dao bez podrške visoke politike. Ta visoka politika nisu ni Polančec ni Sanader, nego je predsjednik Mesić", počeo je svoj napad na predsjednika Damir Polančec te dodao kako vlasnik SMS-a Mladinić nije nazvao Podravku, nego je člana Uprave koprivničke tvrtke Šestaka nazvao predsjednik Mesić. Nakon tog razgovora, Šestak je Polančecu rekao kako "hoće iskočiti iz kože", jer je siguran da mu novi kredit neće vratiti.

Nije štedio niti Županijsku državnu odvjetnicu o kojoj je ispričao priču iz 2001. godine kada se donosila odluka prodaji gradu Podravkinog odmarališta u Koprivnici. Tvrdi kako je 2003. godine, kada je bila smjena Uprave u kojoj su tražili i "njegovu glavu", jedan od članova Uprave bez znanja ostalih i protivno zakonu potpisao aneks ugovora. "Županijska državna odvjetnica izjavila je da u aneksu ne vidi elemente kaznenog djela", završio je tu priču Polančec koji je želio dokazati kako i Državno odvjetništvo ima nešto protiv njega.

Bivši potpredsjednik Vlade rekao je kako su mu neki prijatelji savjetovali da se sada osveti onima koji su ga stajali položaja te i on počne pisati kaznene prijave o stvarima o kojima ima saznanja. Polančec tvrdi kako nije taj tip čovjeka i to neće napraviti.

Nije želio otkriti koliko ima dionica Podravke

Uz napad na predsjednika Mesića i Županijsko državno odvjetništvo, Damir Polančec je konferenciju za novinare iskoristio i kako bi prozvao novinare. "Neprimjereno je da se privođenje ljudi događa uz neke vaše kolege novinare i fotoreportere", kazao je bivši ministar gospodarstva i dodao kako i novinarima na dušu ide ovaj linč koji se vodi protiv njega. U svom emocionalno nabijenom izlaganju Polančec je rekao kako u Hrvatskoj "ovaj linč i ludilo moraju prestati".

Na kraju konferencije za novinare Damir Polančec nije želio odgovoriti koliko ima dionica Podravke, nego se samo pohvalio kako je jedini član Uprave Podravke koji se dvije godine odrekao svojih opcijskih dionica na koje ima pravo. "Kriv sam što sve dionice Podravke nisam stavio u svoju imovinsku karticu", kazao je Polančec.

Tvrdi kako ne strahuje da će ga privesti te da ga je jedino strah za zdravlje njegove obitelji. "Sada idem do stana, spakirat ću prljavi veš i krećem prema svojoj kući. Danas ujutro sam rekao supruzi da ću ranije doći na ručak s obitelji", zaključio je Polančec te dodao da naredna tri mjeseca on kuha.

Miloloža Polančecov nasljednik?

Već danas popodne znat će se tko će naslijediti Damira Polančeca, a najčešće se spominje Ivan Miloloža.

Polančecova ostavka rezultat je trotjednog procesa oko koprivničke Podravke, koji prerasta u jedan od najštetnijih političkih događaja po HDZ u zadnje vrijeme. Prije tri tjedna Uskok je počeo istragu nakon što se otkrilo da je Podravka na račun splitske tvrtke SMS uplatila 65 milijuna kuna. Tako veliki kredit, koji SMS nije mogao vratiti, postao je sumnjiv. Otkrilo se da je tih 65 milijuna kuna samo dio novca koji su menadžeri Podravke namjeravali iskoristiti kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad tvrtkom.

Prošli tjedan policija je uhitila predsjednika nadzornog odbora Darka Marinca, člana NO Zdravka Šestaka te članove Uprave Sašu Romca i Josipa Pavlovića. Uhićeni su i Milan Horvat, šef varaždinske Fime, trećeg dijela grupacije koja je namjeravala preuzeti Podravku, te predsjednik SMS-a Srđan Mladinić.

Polančecovi problemi

Šestorica uhićenih zadržani su sudskom odlukom u pritvoru, jer je procijenjeno kako bi mogli uništiti ili sakriti potencijalne inkriminirajuće dokumente.

No, Uskokova uhićenja samo su dio priče. Politička odgovornost odmah je postala neugodna vladajućoj koaliciji, zbog umiješanosti HDZ-a i HSS-a u vođenje tvrtke. Situacija je odmah postala posebno neugodna za Polančeca, jer je on u Vladu i došao iz Podravke. Eventualna kaznena odgovornost trenutno je u domeni istrage koju je protiv Polančeca navodno pokrenuo Uskok, ali politička je sigurno tu.

Nije izdržao pritisak?

Oporba je odmah krenula sa zahtjevom da se smijeni Polančeca. Zahtjev su poslali Vladi, koja je uzela zakonski rok za odluku o njemu. Ipak, vrlo brzo je postalo jasno da Polančec ovaj put neće tako lako izbjeći odgovornost. Odmah nakon zahtjeva oporbe glavni HDZ-ov koalicijski partner, HSS, povukao se, a SDSS najavio je otkazivanje vjernosti Polančecu. Milorad Pupovac više je puta naznačio kako Polančeca treba maknuti na sastancima Vlade, a ne čekati saborsku raspravu.

Čini se da je ogromni pritisak na Polančeca ipak bio prevelik te da su u Vladi odlučili kako je bolje ne ustrajati na njegovom daljnjem obavljanju ministarske dužnosti. 

Razvoj događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara