VIDEO Povijesni susret Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong-una i Moona

VIDEO Povijesni susret Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong-una i Moona

Foto: Guliver image/getty images

SUSRETOM sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2:30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

 

Čelnici dviju Koreja, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, priopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Razgovore će nastaviti poslijepodne

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini s tjelesnim čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice.

Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi spomen-stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka. Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

"Sada počinje nova povijest: doba mira"

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisutnosti Moona.

Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao: "Sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti."

Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati. Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina. Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili podržali summit.

Uskoro opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz povijesni susret šefova dviju Koreja instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kim Jong-Un

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara