Video: Proslava 1. maja; u Puli uhićena dva "nostalgičara"

Video: Proslava 1. maja; u Puli uhićena dva "nostalgičara"

U HRVATSKOJ se danas po 119. put obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. Sindikalna povorka koja je u 10 sati krenula prema zagrebačkom Maksimiru, tamo je stigla oko 12 sati.

Prava radnika ugrožena su ponašanjem poslodavaca, upozorili su radnici u povorci, a svi redom složni su u mišljenju kako se lakše za svoja prava izboriti s Vladom, nego s bahatim poslodavcima. Povorku od Trga do Maksimira činilo je nekoliko tisuća triju sindikalnih središnjica, koje su se pridružile ostalim građanima u maksimirskom parku.

Povici mnogih nezadovoljnih radnika mogli su se čuti tijekom povorke. Jedan radnik T-HT-a kazao je kako je u toj tvrtki otkako ju je preuzeo DT, otpušteno 1.400 radnika te da svake godine dodatnih 100 radnika ostane bez posla u T-HT-u. Svojim poslodavcima poručio je da više poštuju radnike i odreknu se bonusa.

65.000 porcija graha

U povorci sudjeluju Nezavisni hrvatski sindikati, SSSH i Udruga radničkih sindikata RH, noseći poruku "Hoćemo raditi i od rada živjeti". Sindikatima bi se u povorci mogli pridružiti i pobunjeni zagrebački studenti, koje su sindikati ionako pozvali da im se pridruže.

Najavljena su i brojna obraćanja predstavnika svih društvenih slojeva, od studenata, preko radnika, nezaposlenih, do umirovljenika, okupljenima na maksimirskoj livadi. Poglavarstvo grada Zagreba pobrinulo se za prigodan zabavni program, uz neizbježni prvomajski besplatni grah, odnosno čak 65.000 porcija istog.

Osim u Maksimiru, proslava 1. maja održat će se i na zagrebačkom Jarunu, a tamo će je obilježiti i Hrvatska udruga sindikata (HUS).

U Puli uhićena dva "nostalgičara" koji su mahali zastavom Komunističke partije Jugoslavije

Dvojica muškaraca privedeni su u Policijsku postaju u Puli zato što su nakon prosvjeda sindikata na Portaratu mahali zastavom Komunističke partije Jugoslavije, doznajemo u Policijskoj upravi istarskoj. Oni su u 11,40 dovedeni u policijsku postaju te su nakon kriminalističke obrade "zaradili" optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira.

21-godišnjak i 65-godišnjak su članovi Socijalističke radničke partije-SRP, a na zastavi kojom su mahali pisalo je "Proleteri svih zemalja, ujedinite se" te KPJ-Komunistička partija Jugoslavije, piše Regional Express.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić, popodne je priopćila da su dvojica "stjegonoša" nosili zastavu sa zvijezdom petokrakom i otisnutim srpom i čekićem, a što je kod građana nazočnih na proslavi izazvalo revolt i negodovanje.

Policija je intervenirala na poziv građana te je utvrđeno da su članovi SRP-a razvili zastavu zbog čega je nad njima provedena prekršajna obrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator u Splitu pun gafova - nema graha ni Internacionale

Proslava na Marjanu nije ni izbliza uzbudljiva kao što bi se to očekivalo, s obzirom na činjenicu da su se sindikati već otprije "brusili" za današnji dan, piše Slobodna Dalmacija.

Tamo se okupilo mnoštvo od 10.000 ljudi, no nema nikakve zabave, a organizator je izborom hrane očito pogriješio, jer su i Splićani htjeli tradicionalni fažol za Praznik rada, a ne njoke s plodovima mora.

Za političko prepucavanje pobrinuo se splitski gradonačelnik Ivan Kuret s jedne te SDP s druge strane. Kuret je SDP-ov skup na Zvončacu nazvao neprimjerenom privatnom proslavom, na čelu sa Zoranom Milanovićem, koji se nalazi na istom skupu. Splićanima okupljenim na Marjanu čestitao je Praznik rada, a u tom mu se pridružio i dožupan Luka Brčić.

Osim hrane, organizator marjanskog skupa uspio je napraviti još jedan gaf, pustivši Međunarodnu radničku himnu, umjesto svima poznate Internacionale ili Bandiere Rosse, piše Slobodna.

U Kaštelima je pak proslava obilježena skandalom do kojeg je došlo kada je šef SDP-a sa svojim izaslanstvom došao u Biblijski vrt kako bi radnicima dijelio porcije s grahom. Udruga Biblijski vrt zajedno s predsjednicom Ivnom Bućan pokušala je spriječiti okupljanje SDP-ovih političara na prostoru vrta, međutim u tome nije uspjela već su predstavnici SDP-a građanima podijelili oko 500 porcija graha.

Bućan je rekla da nema ništa protiv SDP-a ili bilo koje druge stranke, ali smatra da prostor Biblijskog vrta koji se nalazi u sklopu svetišta Gospe od Stomorije nije primjeren bilo kakvom okupljanju s političkim predznakom. Međutim predsjednik kaštelanskog SDP-a Matko Kuzmanić, odgovorio je kako su tvrdnje Ivne Bućan nepotrebne i smiješne te je najavio da će se SDP u Kaštelima ubuduće na 1. maj tradicionalno okupljati u Biblijskom vrtu.

Vodičani uživaju u raznim specijalitetima i pečenju

Praznik rada slavi i mnoštvo Vodičana, koji se svake godine okupljaju u polju Rakitnica kod crkve sv. Ivana. Nakon održavanja svete mise, Vodičani su se prepustili uživanju u raznim domaćim specijalitetima od pulente i šparoga, kobasica i raznog pečenja.

Mnoštvo se okupilo i na slapovima Krke, a SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika, dr. Ante Županović okupljenima je dijelio karanfile.

K.S. /I.Kri.
Foto: Damir Gilbušić/Nikša Stipaničev/
Srećko Niketić/Drago Sopta/Cropix

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara