VIDEO Todorićev odvjetnik o jamčevini: "Ako možete nešto pomoći..."

VIDEO Todorićev odvjetnik o jamčevini: "Ako možete nešto pomoći..."
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ŽUPANIJSKI sud je odlučio da Ivica Todorić ostaje u Remetincu. 

Sudac istrage ukinuo je pritvor po osnovi utjecaja na svjedoke, ali je određen istražni zatvor po osnovi opasnosti od mogućnosti bijega.

Todorićevi odvjetnici ponudili su jamčevinu u iznosu od 118 tisuća funti (nešto više od milijun kuna) za njegovo puštanje na slobodu, no o tome će se naknadno odlučiti. Njegove odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića novinari su ispred zgrade suda pitali hoće li ponuditi još više novca za jamčevinu, a Prodanović je iznenadio odgovorom koji možete vidjeti u videu nakon 2 minute i 40 sekundi.

Hoćete li ponuditi više novca za jamčevinu? Todorićev odvjetnik: Ako možete nešto pomoći...

"Ako možete nešto pomoći...", rekao je Prodanović odgovarajući na pitanje o dodatnom novcu za jamčevinu vjerojatno u pokušaju da se našali. 

No pitanje je koliko je to smiješno onima koji su za Todorića radili za nekoliko tisuća kuna dok je Gazda raskošno živio u Kulmerovim dvorima, vozio se u svom helikopteru, a posljednjih godinu dana plaćao skup najam stanova u Londonu, ali i svim drugim građanima koji su kroz proračunski novac na razne načine posredno financirali Todorića. 

Kada bi se izjava Todorićevog odvjetnika shvatila doslovno, moglo bi se reći da je posrnuli tajkun od života u dvorcu u nešto više od godine dana spao na žicanje novca za jamčevinu na ulici.

Podsjetimo i da se Todorićeva supruga jučer požalila kako su u Londonu živjeli - jadno. 

"Morala sam živjeti u Londonu zbog njega, a kako sam živjela - jadno", rekla je Vesna Todorić dok je na nogama imala tenisice koje koštaju 4700 kuna. 

Todorić do daljnjeg ostaje u zatvoru

Kako god bilo, Todorić do daljnjeg ostaje u pritvoru. Još nije poznato kada će sud odlučivati o jamčevini od oko milijun kuna koju su ponudili Todorićevi odvjetnici. 

"Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas", još su o jamčevini rekli Sloković i Prodanović.

Dodali su da imaju pravo na žalbu i da će "poduzeti sve da njihov klijent izađe". No osim pokušaja šale o jamčevini, Prodanović je dao još jednu izjavu koja bi mogla izazvati polemiku.

Prodanović: Nedostupnost ne znači bijeg, Todorić se samo zatekao u Engleskoj

"Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj", rekao je nakon ročišta Prodanović.

Kako su ispričali njegovi odvjetnici, Todorić se nije žalio na uvjete u zatvoru, a u ćeliji je s još jednim okrivljenikom. 

Todorić je u Hrvatsku stigao jučer, točno godinu dana nakon što je u Londonu uhićen prema tjeralici iz Hrvatske. Došao je redovnim letom Croatie Airlinesa, a nakon slijetanja u Zagreb prevezen je u zatvor u zagrebačkom Remetincu.

Istraga bivšeg šefa Agrokora pokrenuta je prošle godine zbog sumnje da je u aferi Agrokor iz posrnulog koncerna izvukao više od milijardu kuna, a osim njega je optuženo 12 Agrokorovih menadžera te Todorićevi sinovi, no samo je protiv Ivice Todorića bio određen pritvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara