VIDEO U Alpama se nakon toplinskog vala na 3.000 metara visine stvorilo jezero

VIDEO U Alpama se nakon toplinskog vala na 3.000 metara visine stvorilo jezero
Screensht: Instagram

MUŠKARAC koji se krajem lipnja penjao na francuske Alpe zabilježio je fotografiju koja je ujedno nevjerojatna, ali i zabrinjavajuća.

Naime, kako javlja Independent, planinar Bryan Mestre bio je šokiran kada je u predjelu Mount Blanca na visini od oko 3.400 metara otkrio jezero. 

Važan znak klimatskih promjena

Mestre je fotografiju objavio na Instagramu rekavši kako se u taj predio penjao samo deset dana nakon što se njegov kolega Paul Todhunter penjao na isto mjesto za koje kaže da je bilo prekriveno snijegom.

No u periodu između njihovih dvaju penjanja je došlo do jednog od najjačih toplinskih valova u Europi, koji je zahvatio i područje na koje su se njih dvojica penjali.

Podsjetimo, krajem lipnja je u Francuskoj oboren temperaturni rekord iz 2003. godine te je izmjereno rekordnih 45,9°C. 

I regija Mont Blanc je tih dana oborila svoj rekord te je zabilježila temperaturu od 9,3°C. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Time to sound the alarm... The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart... It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)... This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed... My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

“Jezero je bilo pravo iznenađenje”

Mestre je progovorio za portal IFL Science i otkrio kako su uvjeti penjanja bili kaotični. 

“U Chamonixu, gradu koji je u Mount Blancu na 1000 metara nadmorske visine, zabilježili su temperature blizu 40 stupnjeva Celzijevih. 
Istog tjedna su se razine zamrzavanja digle na gotovo 4700 metara umjesto uobičajenih 3000 metara nadmorske visine”, rekao je Mestre.

Dodao je kako ni ne mora napominjati da je jezero bilo pravo iznenađenje. 

“Nalazi se na 3.400-3.500 metara nadmorske visine. Na toj visini trebate pronaći snijeg i led, ne tekuću vodu. Uglavnom se, kada na toj visini ostanemo cijeli dan, voda u bočicama koju nosimo sa sobom počne smrzavati”, otkrio je.

Mestre je dodao i kako je više desetaka puta bio u Apama i to za vrijeme najtoplijih dana. Kaže da je povremeno bilo topljenja snijega, ali ničega ni sličnoga ovome. 

Istraživač glečera, Ludovic Renel, pak je otkrio kako se slično jezero pojavilo na istom mjestu 2015. godine nakon toplinskog vala, ali kako nije bilo ni slično ovome po veličini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

To all the people claiming it was a fake or a photoshopped picture, a false flag or whatever... It’s very real, the glacier is in terrible shape and liquid water only accelerates the melting process... There’s now a lake at the base of Dent du Géant and Aiguilles Marbrées.... Keep sharing! My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montagna #montaña #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #alpes #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @beal.official @millet_mountain @patagonia @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

Istraživač za National Geographic: Ovo nije izoliran slučaj

Jezero u sebi ima oko nekoliko tisuća kubnih metara vode te je deset metara široko i 30 metara dugačko, javlja National Geographic France.

Ipak, dodaju i kako ovo nije izoliran slučaj te kako se gotovo svake godine može pronaći jezero na gotovo istom mjestu. 

Javljaju i kako bi inače voda koja se skupila trebala pronaći svoj put i oteći te kako se to vjerojatno nije dogodilo jer je sloj leda ispod vode jak i ne propušta vodu.

Razgovarali su i sa stručnjakom za glečere koji im je rekao kako je na Rochemelon glečeru na granici Italije i Francuske 1960-ih nastalo jezero koje se formiralo tijekom nekoliko godina.

“Najprije je to bilo malo jezerce, ali je počelo rasti bez da je to itko primijetio. Na koncu je došlo do 650.000 kubnih metara vode i prijetilo je izlijevanjem. Tada je izdano upozorenje te je provedena operacija pražnjenja jezera”, rekao je Christian Vincent i dodao kako na ovakve pojave treba paziti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara