Vieria de Mello i Bremer: UN i SAD zajednički na obnovi Iraka

POSEBNI predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) za Irak Sergio Vieria de Mello i glavni američki upravitelj Paul Bremer, za prvog njihovog susreta u Bagdadu, obećali su u utorak raditi zajednički na obnovi zemlje.

Američki upravitelj je u utorak objavio da je od zadobivenih ozljeda preminuo američki vojnik napadnut na kontrolnoj točki sjeverno od Bagdada, a stotine Iračana prosvjedovale su protiv Amerikanaca koji su, nakratko, u ponedjeljak priveli šijitskog ulemu.

"Razgovarali smo o pitanjima na kojima možemo zajednički raditi kako bismo stvorili demokratski, neovisni i miran Irak", rekao je Bremer.

Vieira de Mello, specijalni predstavnik UN-a koji je u ponedjeljak stigao u četveromjesečnu misiju nakon razdoblja napetosti između Svjetske organizacije i Sjedinjenih Država, kazao je da je zajednički cilj UN-a i SAD-a "vratiti iračkome narodu vlast u ruke čim prije moguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O tom pitanju Bremer je u ponedjeljak razgovarao s vijećem sedam glavnih političkih iračkih čelnika kojima je predložio da se u roku od šest tjedana uspostavi prijelazna iračka administracija. Njoj bi na čelu bilo Političko vijeće a ne Nacionalni kongres.

Razgovori o tom prijedlogu se nastavljaju.

No stanje u Iraku vrlo je osjetljivo s porastom iračkog nezadovoljstva prema američkim snagama. U obraćanju stotinama ljudi koji su prosvjedovali zbog kratkog privođenja šijitskog uleme, šeik Abdel Jabbar Wahid Al-Hajami upozorio je Amerikance neka "prestanu provocirati".

"Idućeg puta narod će odgovoriti kako bude htio na te provokacije", upozorio je šeik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara